Nyheter

Erik Olsson Fastighetsförmedling kommenterar bostadsmarknaden

Text: Erik Olsson Fastighetsförmedling 

Snart ser vi hur marknaden reagerar på räntebeslutet. Höjningen var väntad men tongångarna om framtiden var mjukare än tidigare. Mycket talar för att vi är nära toppen både för inflation och räntor. När räntehöjningarna tar slut och förutsägbarheten ökar kommer aktiviteten på bostadsmarknaden att ta fart. Inte i form av stigande priser, utan i termer av att det görs fler bostadsaffärer.

Många uppskjutna bostadsaffärer kommer att genomföras när hushållen vet vilka förutsättningar som gäller, oavsett vad det är för förutsättningar. Mycket, utöver att två riksbanksledamöter tyckte höjningen var för stor och ville se vad de redan genomförda räntehöjningarna leder till, tyder på att vi är nära toppen för inflation och ränta. Redan nu ser man att ränteökningarna ger effekt. Lånen ökar bara med ca 2% per år nu med en sittränta för nya lån som är över 4% för första gången sedan 2011 enligt SCB.

Bilden av inflationen är splittrad med historisk statistik som fortfarande rapporterar hög inflation, medan förutsättningarna för framtiden ser betydligt ljusare ut med lägre världspriser på energi och råvaror. Risken att inflationen biter sig fast genom att ”alla” kompenserar sig för kostnadsökningar minskar nu när trenden med stigande inflation bryts.

En viktig bit i trendbrottet var löneavtalet på 7,4% under två år. Det gör att lönekostnaderna i Sverige inte ökar så mycket mer än Riksbankens mål på 2%. För löntagarna gör det att reallönerna backar till 2013 års nivå, men det kan det vara värt om det får ner både inflation och räntor framöver. Ett annat exempel på trendskiftet är att matkedjorna, som bedyrade att de hade lövtunna marginaler, ändå lyckades sänka matpriserna när de kom i strålkastarljuset… Rädslan för att bli uthängd som ett företag som passar på att sko sig på krisen dämpar prisökningarna.

Om Riksbanken skall nå inflationsmålet är det avgörande att hushåll och företag tror att de lyckas så behovet att kompensera sig för framtida pris- och kostnadsökningar minskar. Det är nog i det ljuset man skall se Riksbankens hårda retorik. Är de tillräckligt övertygande om att de kommer att höja räntorna får de ner inflationen så de slipper genomföra sina hot. Det är samma fenomen som att en indrivare som folk är riktigt rädda för inte behöver vara lika drastisk och grym i praktiken (sedan han har statuerat ett par exempel) tack vare att ingen vågar ifrågasätta och utmana honom.

Om Riksbanken kan kommunicera så att marknaden agerar som om räntan kommer att höjas blir behovet av verkliga höjningar mindre. Även om vi ser slutet på räntehöjningarna nu är det för tidigt att andas ut. Vi vet att det senaste årets höjningar kommer att ge effekt på ekonomin många månader till.

Ingen vet hur stor effekt, bara att den lär blir stor eftersom vi aldrig har varit lika räntekänsliga som nu. Hittills har bostadspriserna stått emot bra. Mycket talar för att de fortsätter att göra det genom att vi ändrar våra preferenser och prioriteringar. Vi får mer information om prisförväntningar och annat viktigt nu när vi uppdaterar Erik Olsson Bostadsindex inom kort.

Erik Olsson Nyproduktion berättar att försäljningen av nyproducerade bostäder ökar. Årets prisuppgång gör att fler nyproduktionsprojekt upplevs mer prisvärda idag än i höstas. Även i projekt som närmar sig färdigställande ökar intresset då fler spekulanter kan köpa och sälja i samma marknad. Det är kul att försäljningen ökar men det är först när inflation och ränta stabiliseras som försäljningen tar ordentlig fart igen spår Klas Pettersson, vd på Erik Olsson Nyproduktion.

I Stockholm har vi gott om visningsbesökare. Tillräckligt många av dem är dessutom tillräckligt beslutsamma för att vi skall sälja fler bostäder. Andelen bostäder Erik Olsson förmedlar i Stockholm som säljs redan innan den långa publika huvudvisningen ligger runt 10%.

I Göteborg är marknaden spretig med heta budgivningar och höga priser på en del bostäder medan intresset är lågt för andra. Många budgivningar börjar under utgångspriset. Andelen bostäder Erik Olsson förmedlar i Göteborg som säljs innan den publika huvudvisningen är nere på drygt 10%.

I Malmöområdet är det fortfarande tufft. På många visningar kommer det bara ett par besökare, och även när det kommer många visningsbesökare är de ofta ganska avvaktande. Våra mäklare kämpar hårt och klarar sig jämförelsevis bra på en utmanande marknad tack vare vår metod och aktivt arbete. I Skåne är andelen bostäder som Erik Olsson förmedlar redan innan den långa publika visningen kvar under 5%.