Nyheter

Strøm Gundersen ska bygga för Drammen Health Park

Norska byggföretaget Strøm Gundersen AS kommer att bygga hotellet och den första kontorsbyggnaden i Drammen Helsepark, söder om Oslo. Kontraktet har ett värde på 516 miljoner.

– Vi har valt en väldigt gedigen entreprenör. Dessutom är det en bonus att Strøm Gundersen har en lokal anknytning, säger vd. Gøril Bergh i Drammen Helsepark AS.

Det är mycket byggverksamhet på Brakerøya, där Norges nya hälsodistrikt byggs. Ett nytt sjukhus i Drammen öppnar 2025. Den första byggfasen av Drammen Health Park, som kommer att byggas precis intill sjukhuset och Brakerøya tågstation, är nu igång.

I september ska den första delen av parkeringskällaren i Drammen Health Park stå klar. Samtidigt börjar Strøm Gundersen montera riggen för det första byggskedet.

– Första byggetappen består av ett hotell med nio våningar, 220 rum och en stor konferensavdelning. Dessutom blir det en ny åtta våningar hög kontors- och behandlingsbyggnad. Totalt blir byggnaderna närmare 20 000 kvadratmeter. Vi ser mycket fram emot öppningen 2026, säger Gøril Bergh.

Urban utveckling

Drammen har under de senaste 30 åren genomgått en fantastisk stadsutveckling. Mjøndalensföretaget Strøm Gundersen har med sina 60 anställda varit mycket synligt i regionen sedan starten för 39 år sedan.

– Vi är stolta över att ha tagit del av utvecklingen i Drammen. Det har gett oss en gedigen kompetens inom stadsutveckling som vi nu tar med oss ​​in i utvecklingen av Brakerøya och det nya hälsodistriktet, säger vd. Arne Riise i Strøm Gundersen.

I Drammen står Strøm Gundersen bakom signalbyggnader som Drammensbadet, Papirbredden, Øvre Sunds bro och Energibygget.

– Med vår lokala förankring vill vi naturligtvis synas i regionen. Uppdragen för Drammen Health Park passar väldigt bra med vår profil och drivkraft. Här pratar vi om gedigna och fina byggnader i en knutpunkt som får bra exponering. De kommer att synas och upplevas av många, fortsätter Riise.

Ny stadsvåning

Brakerøya kommer att förändras från industri till ett nytt sjukvårdsdistrikt med över 6 000 kvalificerade arbetsplatser, när sjukhuset och Drammen Health Park står färdigt. Med anställda, studenter, patienter och besökare kommer över 9 000 personer att besöka stadsdelen dagligen.

Drammen Health Park består av sju byggnader, över fyra byggsteg. Byggetapp ett består av Hotell och Trekkeriet som ska inrymma bland annat konferensavdelning, kontor och patientvård men även butiker och catering.

– På gatuplan bygger vi en ny stadsvåning. De två första byggnaderna kommer att innehålla bland annat restaurang, fikakoncept och handel. Det är ett viktigt mål för oss att skapa en stadsdel med en bra och trevlig miljö för alla som ska arbeta i och besöka stadsdelen, säger projektledare Ann-Elin Thunhaug i Drammen Hälsopark.

516 miljoner

Strøm Gundersen har vunnit det totala kontraktet för de två första byggnaderna. Kontraktssumman är 516 miljoner norska kronor.

– Vi bjöd in sex högt kvalificerade entreprenörer att lämna anbud på jobbet. Förutom kvalitet, kompetens och pris var erfarenhet av att bygga hotell ett viktigt kriterium, säger Gøril Bergh.

Strøm Gundersen har bland annat byggt Comfort Hotel Union Brygge i Drammen och Son Spa.

– Vi har gjort det förut, och vi trivs med det. Dessutom tycker vi att det är bra att det byggs centralt och synligt, säger Riise.

Lokala företag

Strøm Gundersen är känd för solida relationer med sina egna underleverantörer.

– Att välja underleverantörer handlar inte bara om pris. För oss är det viktigt att säkerställa god kvalitet. Vi är måna om att få ihop bra lag, säger Riise.

Till hälsoparken tar Strøm Gundersen med sig underleverantörer som de har arbetat med i andra uppdrag, bland annat från projektet Heggedal Torg. Där befinner sig företaget i sista fasen av miljardprojektet i form av flera byggnader i stadskärnan.

– Vi har ett väl koordinerat team därifrån. Det kommer att ligga till grund för uppdraget för hälsoparken, säger projektledare Cato Brunstad i Strøm Gundersen.

150 anställda

Från sensommaren 2025 fram till överlåtelsen av byggnaderna sommaren 2026 kommer Strøm Gundersen att anställa cirka 150 byggnadsarbetare på byggarbetsplatsen på Brakerøya.

– Det blir den mest intensiva perioden för det här uppdraget, säger Brunstad.

Byggnaderna ska vara certifierade enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM NOR med klassificeringen Excellent.

– Vi har gjort ett antal projekt med hög miljöcertifiering. Vi har varit med sedan starten av certifieringsloppet. Det är en styrka för oss, säger Riise.

Full dragkraft

Tiderna är tuffa i byggandet. Fyra av tio företag i branschen ser mörkt på utsikterna, visar en färsk NHO-undersökning. Hos entreprenadföretaget Strøm Gundersen råder ändå optimism. Undertecknandet av uppdragen med nytt hotell och ny kontorsbyggnad skapar en bra grund för det helägda AF-företaget som 2022 omsatte 900 miljoner norska kronor.

– Vi har klarat oss bra och nu bidrar även uppdragen för Drammen Health Park bra. Våra orderböcker är relativt fulla de kommande två åren, säger Riise.

FAKTA om Drammen Health Park:

Företags- och innovationspark. Interaktionsarena för utbildning, forskning, behandling och affärsutveckling.

Utvecklingsvolymen är ca. 100 000 kvadratmeter fördelat på sju byggnader och parkeringsanläggningar.

Byggd mellan Brakerøya station och det nya sjukhuset i Drammen och kommer att vara ett tyngdpunkt som kommer att få positiva ringeffekter för affärsutvecklingen i regionen.

Planerad utvecklingstid: 10 år.

Visionen: Tillsammans för världens bästa folkhälsa.

På bilden: Undertecknande av kontraktet för den första byggfasen. Adm. dir. Arne Riise i Strøm Gundersen AS och VD. Gøril Bergh i Drammen Helsepark AS skriver på kontraktet för hotell- och kontorsbyggnaden.