Nyheter

Nytt låssystem, Evva Airkey, med digitala nycklar till Northvolts nya modulbostäder

Det är både bekvämt och smidigt att kunna låsa upp sin bostadsdörr via en mobilapp. Genom en molnbaserad teknologi och robust digitaltjänst slipper man oroa sig över att tappa bort nycklar när all säkerhetsinformation lagras på ett ställe – i molnet. Låsföretaget Evva har försett 1200 modullägenheter i Skellefteå med det digitala låssystemet Airkey.

En fortsatt rekryteringsvåg till NorthVolts nya batterifabrik i Skellefteå har genererat en explosiv efterfrågan på bostäder. Anställda från hela Europa och byggnadsentreprenörer som kontrakterats till att färdigställa batterifabriken konkurrerar om bostäder, vilket blivit en lokal bristvara.

Northvolt grundades 2017 med idén att tillverka världens grönaste battericeller. I dagsläget är produktionen i full gång i Northwolt ett som är den första fabriken. Byggstarten av Northvolt två har påbörjats och inflyttning av arbetskraft växer stadigt,

För att hålla produktionen i gång, kommer en kontinuerlig tillströmning av arbetskraft och kompetens att behövas – och med dessa; fler bostäder.

Away Group i Sundsvall vann uppdraget att bygga och förvalta 1200 modulboenden i Solbacken strax utanför Skellefteå.

Bostäderna levereras av Lyckseleföretaget Kubly i form av 13 kvadratmeter stora lägenhetsmoduler samt moduler för gemensamma utrymmen. De temporära bostäderna i Solbacken beräknas färdigbyggda i september i år och hittills har 200 personer flyttat in. Samtliga bostadsmoduler har en egen ingång från gatan med lås som måste klara minus 40 grader.

– Omsättningen på modulboenden är ganska stor och det kalla vinterklimatet ställer höga krav på ett robust låssystem. Vi valde Airkey från Evva, ett låssystem som har gott renommé från ett antal vindkraftsparker här uppe i norr.

Lätthanterligt låssystem utan oro för borttappade nycklar

Utöver 1200 Airkey-cylindrar till lägenheterna, kommer 26 väggläsare att installeras vid gemensamhetsutrymmen. Genom AirKey kan dörrar låsas upp med mobilen och nycklar skickas ut som digitala koder eller nummer via sms.

– Vi organiserar låssystemet på plats så att behörigheter till olika delar av Solbacken lätt kan tilldelas eller tas bort.

Den digitala nyckeln sparas i en app, liksom valfri pinkod till Kubly.

– Med AirKey slipper man extrautrustning. Inköp och drift blir också billigare. Det är en smidig lösning för både låssystem och administration, avslutar Agneta Jaktland.

Det kommer att bli vanligare med digitala lösningar inom lås- och säkerhetssystem med tanke på administration och pris – även säkerhet.

– Airkey är ett robust och lättskött låssystem och vi ser en allt större efterfrågan på den här typen av digitala lösningar, berättar Anders Karlemark, Sverigechef på Evva. I det här projektet var det vår Partner Byggbeslag som ombesörjde hela affären.

Fakta om Airkey produkter:

Digitala låssystem är ett smidigt sätt att hålla en hög säkerhetsnivå och en effektiv hantering av nycklar. Nedan följer en översiktlig beskrivning av Evvas AirKey produkter.

AirKey-cylindern passar bra för både inomhus- och utomhusbruk. Den är kärnan i Airkeys säkerhetsprodukter med skydd mot borrning och pluggdragning. Ett roterande spjäll hjälper till att säkra data-och informationslagring och den modulära designen gör det lätt att installera cylindern och anpassa dess längd.

AirKey väggläsare kan användas inomhus såväl som utomhus. Den fungerar bra tillsammans med Airkeycylindern och avläser signaler från smarttelefoner eller motsvarande enheter som är kompatibla med AirKeyappar där digitala nycklar lagras.

EVVA-nycklar har ett högt skydd och garanterar säkerhet. Företaget har utvecklat Air Key-systemet inhouse och alla komponenter produceras med specialtillverkade maskiner för att uppfylla höga tekniska krav.

Det är endast godkända nyckelinnehavare eller auktoriserade återförsäljare som kan beställa nyckelkopior. Ett säkerhetskort medföljer inköp av cylindrar och används för att identifiera godkända nyckelanvändare. Det hjälper sålunda till att hålla en hög säkerhetsnivå genom att förhindra intrång – ett smidigt och säkert låssystem.