Nyheter

Derome Timber ökar brandsäkerheten med Heta Arbeten® PREMIUM

Bättre överblick, högre effektivitet och mer kontroll över heta arbeten. För Derome Timber AB har Tjänsten Heta Arbeten® PREMIUM inneburit stor, positiv skillnad.

– Nu vet vi exakt var och när något riskarbete utförs. Dessutom kan vi enkelt ge tillstånd, vilket minskar risken för produktionsuppehåll, säger Dan Bertilsson, underhållsansvarig hos företaget.

Derome är Sveriges största familjeägda träkoncern och erbjuder omfattande förädling av skog, produktion och försäljning av trä-, bygg- och industriprodukter, maskinuthyrning, bygglogistik samt utveckling av bostäder och bostadsområden. Under affärsområdet Derome Timber AB köper företaget in och förädlar virke.

Vid brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats, moment som alstrar värme eller gnistor, finns det specifika krav och säkerhetsregler som måste följas.

– Vi har hanterat de specifika kraven för heta arbeten de senaste 30 åren. Sedan vi har börjat använda Heta Arbeten® PREMIUM har allt som berör den biten dock blivit betydligt enklare att hantera, säger Dan Bertilsson, underhållsansvarig hos Derome Timber.

Snabbare och enklare tillståndsprocess Tidigare skrevs alla tillstånd för heta arbeten ut på papper och varje gång ett tillstånd skulle utfärdas behövde behörigheten kontrolleras manuellt.

– Nu sker allt digitalt. Alla tillstånd skrivs i APP Heta Arbeten® som har direkt koppling till PREMIUM och jag behöver inte leta efter behörighet i listor, kontrollen sker automatiskt, berättar Dan.

När allt digitaliserats har nu Dan en total överblick över alla heta arbeten.

– Tidigare skrevs allting upp i block och varje person hade sitt eget. Det gick inte att få en ordentlig överblick eller uppföljning. Med PREMIUM får vi allt samlat på ett ställe och tillgång till tydlig statistik över hur många arbeten som vi utför, var och av vem.

Förbättrad brandsäkerhet och trygghet Heta Arbeten® PREMIUM möjliggör för företaget att anpassa sin egen sin säkerhetsnivå.

– Alla våra medarbetare har appen i sin telefon, så tillståndet är bara några klick bort. Jag får en notis direkt när någon ber om tillstånd. Det gör att vi dels undviker avbrott i produktionen i väntan på att ansökan ska behandlas. Den digitala tillståndslistan har också skapat en ökad medvetenhet hos alla våra medarbetare. Frågorna gör att det blir naturligt att stanna upp och mentalt gå igenom varje steg innan de utför ett riskfyllt moment, säger han.

Ytterligare en fördel med PREMIUM är att allt underlag finns samlat om det skulle behöva redovisas gentemot exempelvis försäkringsbolag eller vid någon tillsyn.

Anpassade funktioner för företaget I PREMIUM kan företaget exempelvis lägga till egna kontrollpunkter, lägga till kommentarer och sätta olika krav på olika arbetsplatser. Något som återspeglas direkt till den tillståndsansvariges telefon i APP Heta Arbeten®.

– Det finns många bra funktioner i PREMIUM, som att vi enkelt kan göra anpassningar i tillståndslistan, få notiser för de åtgärder som vi anser kräver vår uppmärksamhet och att vi får en tydlig översikt över arbetet. Det är lättillgängligt för alla och enkelt att använda. Att skaffa Heta Arbeten® PREMIUM har verkligen inneburit ett stort lyft för vår verksamhet, sammanfattar Dan.

Faktaruta:

Heta Arbeten® PREMIUM är företagets verktyg för digital tillståndshantering.

PREMIUM effektiviserar och underlättar arbetet samtidigt som brandsäkerheten på arbetsplatsen stärks.

APP Heta Arbeten® är ett kostnadsfritt och användbart verktyg för dig som utför eller ger tillstånd för brandfarliga heta arbeten och har certifikat Heta Arbeten®.