Heta arbeten är jobb med verktyg som kan orsaka gnistor eller värme – till exempel svetsning, skärarbeten med gasolbrännare eller snabbroterande verktyg som vinkelkapar. Andra exempel på metoder som kanske inte är lika tydliga eller självklara är hovslagning, arbete med varmluftspistol, tigersåg, ogräsbränning eller induktionsvärmare.
Säkerhetsregler och försäkringskrav
När heta arbeten utförs på en tillfällig arbetsplats och dessutom anses brandfarliga ska Brandskyddsföreningens säkerhetsregler för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats (SBF 506) följas. Att följa dessa regler är ett krav för att företaget ska få full ersättning om en brand skulle uppstå. Kraven finns i försäkringsvillkoren till företagets egendomsförsäkring.
Konsekvenser vid brand
Konsekvenserna av en brand som orsakas av heta arbeten kan vara många:
– Skador på byggnader, maskiner och annan egendom.
– Produktionsstopp eller minskad produktion.
– Medarbetare kan förlora sina jobb om arbetsplatsen förstörs.
– Personer kan skadas.
– Företaget kan förlora kunder och få sämre rykte.
– Driftstörningar som påverkar samhällsviktiga funktioner, t.ex. sjukvård, transporter, datakommunikation eller el- och värmenät.
– Reducerad skadeersättning från försäkringsbolaget
Organisation vid heta arbeten
Om arbetet alstrar värme eller gnistor, är brandfarligt och sker på en tillfällig arbetsplats – ska säkerhetsreglerna följas. Det innebär att en särskild organisation ska finnas på plats, kallad hetarbetsteamet.
Hetarbetsteamet består av tre roller:
– Tillståndsansvarig – företagets representant och den som leder riskbedömningen och ger tillstånd att arbetet får utföras.
– Hetarbetare – den som utför arbetet.
– Brandvakt – den som övervakar så att ingen brand uppstår, både under och efter arbetet.
Alla i teamet måste enligt försäkringsvillkoren ha certifikat för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats och god kännedom om säkerhetsreglerna för att kunna göra en korrekt riskbedömning. Brandskyddsföreningens Behörighetsutbildning Heta Arbeten® ger den kunskap och det certifikat som krävs.
Riskbedömning
Innan arbetet påbörjas ska den tillståndsansvariga, tillsammans med övriga i hetarbetsteamet, genomföra en riskbedömning på plats för att avgöra om arbetet är brandfarligt. Syftet är att få en helhetsbild av riskerna kopplade till metod, material och den miljö där arbetet ska utföras.
Riskbedömningen ska bland annat avgöra om metoden avger värme eller gnistor samt om det går att byta mot en mindre riskfylld metod. Vad är det för material som används och är det brandfarligt? Man tittar också på miljön där arbetet ska utföras – finns det brännbart material, är byggnaden brännbar, finns öppningar i väggar och tak som gör att gnistor eller en brand kan sprida sig till intilliggande områden?
Frågorna är många och alla i hetarbetsteamet måste ha utbildning och certifikat för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats för att kunna genomföra arbetet på ett säkert sätt. Varje arbetsplats är unik. Den tillståndsansvariga är den i teamet som ska bidra med god kännedom om riskbedömning men också om verksamheten och miljön, så att teamet kan säkerställa att rätt åtgärder vidtas innan arbetet påbörjas.
Tillståndslista
Om riskbedömningen visar att arbetet är brandfarligt, ska hetarbetsteamet fylla i en tillstånds- och kontrollista för att ge tillstånd och dokumentera att alla säkerhetskrav är uppfyllda.
Brandskyddsföreningens Tillståndslista Heta Arbeten® är utformad för att guida teamet genom hela processen och finns tillgänglig i digital version i APP Heta Arbeten®. Den guidar hetarbetsteamet genom hela processen med hjälp av frågor som täcker in samtliga säkerhetsregler.
Digital tillståndshantering är att föredra och ger flera fördelar och bidrar inte bara till ökad tillgänglighet och smidigare dokumentation, utan kan också stärka säkerheten genom att minska risken för att viktiga risker eller förberedelser förbises. Att arbeta digitalt gör det dessutom enklare att följa upp, spara och dela information – något som underlättar både det förebyggande brandskyddsarbetet och den interna kommunikationen. För arbetsplatser där digitala verktyg inte är tillgängliga finns Brandskyddsföreningens Tillståndslista Heta Arbeten® även i tryckt format och som utskrivbar PDF på flera språk.
Se till att alla som jobbar med heta arbeten är utbildade och certifierade – det kan rädda både liv och verksamhet.
Läs om vår Behörighetsutbildning Heta Arbeten och våra digitala stöd, APP Heta Arbeten och Heta Arbeten PREMIUM, här Läs mer om Heta Arbeten® PREMIUM här!
Boka kostnadsfri demo av Heta Arbeten® PREIMUM här!