Nyheter

Trots tuffa tider råder medvind för Ryds Glas i södra Skåne

Byggbranschen står inför ett tufft år. Som en del av samma bransch har även glasbolagen utmaningar framför sig. Men i Ryds Glas sydligaste glasmästerier råder det just nu medvind. Här verkar man i en region som har stora visioner om framtiden – något som påverkar Alexander Lundberg, verksamhetschef, och hans team positivt.

I vår sjunde del i bloggserien om våra ledare tar vi med dig till södra Skåne och våra fyra glasmästerier där.

På Ryds Glas i södra Skåne arbetar 21 glasmästare och fem tjänstemän utspridda på företagets glasmästerier i Malmö, Eslöv, Ystad och Löddeköpinge. Här gör man olika serviceuppdrag och mindre- till större glasprojekt. Vi ställde några frågor till verksamhetschefen, Alexander Lundberg, för att ta tempen på honom som ledare och undersöka status i hans team.

Vad är status i Ryds Glas södra Skåne just nu?

– Konjunkturläget till trots har vi fått en bra start på året och arbetar just nu i medvind. Vi har många inkommande projekt och jobb vilket gör att vi söker nya kollegor till våra glasmästerier i Malmö och Ystad. Att ha många förfrågningar känns som en stor förmån när hela branschen har ett år framför sig som kommer att vara utmanande och tufft.

– Som kund i oroliga tider bör man se på helheten när man väljer leverantör. Tar bolaget sitt ansvar – samhällsmässigt och miljömässigt. Har bolaget utbildad personal med schyssta villkor. Jag upplever att fler och fler väljer Ryds Glas för den helheten vi erbjuder. Vi försöker alltid vara snabba i vår respons och vara så tydliga vi kan om vad kunden kan förvänta sig av produkten och tjänsten.

Vad upptar din tankeverksamhet just nu? Hur påverkar omvärldsläget organisationen i södra Skåne? Gör ni något speciellt för att försöka styra runt krisen?

– Självklart är det en orolig tid just nu, både känslomässigt med vad som händer i Ukraina och alla de förändringar som sker vad gäller prisökningar, elpriser, räntor med mera. Jag är tacksam att vi under många år arbetat fram en stabil grund att stå på och i nuläget har vi inte upplevt några större nedgångar i marknaden. Men det kan komma. Därför försöker vi tänka nytt, ser möjligheter där vi kanske inte skulle satsat tidigare och vi vågar ta lite udda projekt.

– Framåt tror jag att vi måste arbeta med att berätta för både befintliga och nya kunder vad vi verkligen kan hjälpa dem med. Det är många som tror att ett glasmästeri enbart byter ut glas som är sönder – vi gör så mycket mer än det. Vi bygger nytt, vi förbättrar, vi skapar nya rum och nya förutsättningar, alltid med väldigt fina resultat och med hög kvalitet.

– Jag tror att framtiden för glas är glasklar – det kommer att byggas ännu mer med glas, glasen kommer att bli större och med fler användningsområden. Glas är helt enkelt en framtidsbransch.

Vad är du mest stolt över under det gångna året?

– Jag är väldigt stolt över att vi under 2022 utvecklades och växte både organiskt och resultatmässigt. Jag är också väldigt glad över integrationen av Glasmästarna i Skåne AB. Vi har fått fantastiska kollegor i Ystad och integrationen gick väldigt bra.

Vilken utvecklingspotential ser du i ditt team?

– Vi verkar i en storstadsregion där det händer mycket – nya byggprojekt och ombyggnader i kombination med en stor vision om framtiden. Det gör att det finns oändligt med möjligheter för oss. Vi behöver utvecklas och ta fler roliga och spännande projekt. Jag ser en stor potential för oss framåt och jag tror att vi behöver spänna bågen ytterligare inför kommande år.

Vad anser du är ”ett gott ledarskap”?

– Jag anser att man ska vara delaktig, försöka lyssna och vara inspirerande som ledare. Sedan anser jag att vi tillsammans i gruppen har ett ansvar i att skapa en miljö där alla ska kunna trivas, att vi försöker ha kul och på så sätt får ut den maximala kapaciteten av oss som grupp.

– På de glasmästeri där jag är ledare försöker vi göra mycket kul tillsammans. Vi har delmål som vi arbetar efter och jag försöker säkerställa att vi har så mycket informationsflöde som det bara går, för att alla ska känna sig delaktiga i bolaget.

Ge ett exempel på något bra du gjort som ledare och varför det blev så bra?

– Jag är stolt över hur vår verksamhet i södra Skåne tagit stora kliv framåt varje år och att vi vågar oss på nya projekt. Jag är imponerad över att vår sammanhållning är så stark trots att vi är relativt många i vårt verksamhetsområde. Vanlig feedback vid medarbetarsamtalen är att man trivs otroligt bra och att man vill fortsätta sin resa med Ryds Glas. Jag är övertygad att om man har kul och trivs på arbetet så återspeglas det i resultatet. Som ledare går jag i bräschen för detta och jag är stolt att vi som grupp har lyckats åstadkomma allt det här – tillsammans.

Om Alexander Lundberg:

År inom Ryds Glas: Fem och ett halvt år men har arbetat i glasbranschen sedan 2011.
Så länge har han arbetat som chef: Alexander har varit chef sedan 2016 då han köpte glasmästeriet i Eslöv som nu är en del av Ryds Glas.
Kollegor beskriver honom som: En glad och ambitiös person med en stor portion framåtanda.

Fem snabba:

Salt eller sött? Sött
Sol eller snö? Sol
Hund eller katt? Hund
Östkust eller västkust? Västkust
Kött eller fisk? Fisk