Nyheter

NORDBYGG: 100 procentig mångmiljon potential för cirkulärt planglas i byggsektorn

Inom byggsektorn finns idag material och sektorer med stort sett 100 procentig potential för återvinning eller återbruk tillbaka i byggsektorn. Ett exempel är planglas framkom vid CC Builds framträdande på Nordbygg 2022:s Talks Scen på Stockholmsmässan på tisdagseftermiddagen.

CCBuild – Centrum för cirkulärt byggande – är bygg- och fastighetssektorns gemensamma arena för cirkulärt byggande.

Temat för samverkanarenans redovisning på Nordbygg 2022:s andra dag var återvinning och återbruk av glas i byggsektorn. Inte minst med fokus på planglas, det vill säga fönsterglas till fönster och glaspartier i byggnaders dörrar och fasader.

– Jätte enkelt kan du säga att nästan ingenting återvinns till nytt planglas. Ungefär hälften återfinns kanske till förpackningsglas. Negraderas helt enkelt. När det gäller återbruk så är det väl också nästan ingenting.

Det sade Sandra Moberg – expert på cirkulärt och klimatsmart byggande på Svenska Miljöinstitutet – till Svensk Byggtidning efter sin föredragning på Stockholmsmässan.

När det gäller cirkulära flöden i stort i Sverige, dvs inte enbart glas, är siffran endast 3,4 procent i Sverige, enligt Circularity Gap Report Sweden.

– Vi vill ha ett cirkulärt flöde där en produkt behåller sitt värde. Alltså att planglas fortsätter att vara planglas. Då har vi potential att öka med 100 procent, tillade Sandra Moberg.

Det här skulle, enligt Sandra Moberg och CCBuild, genom minskad nyproduktion och transporter resultera i mycket stora miljövinster i byggsektorn.

– Vi har uppskatta att det motsvarar ungefär hälften av den klimatpåverkan som vi dag har från glas i byggnader. För att vi importerar mycket glas och idag bygger väldigt mycket.

Mångmiljonvinster

Den ekonomiska vinsten för ett storskaligt återbruk av planglas i byggsektorn är något som Sandra Moberg – som på bygg- och fastighetssektorns gemensamma arena CCbuild står för klimatberäkningar och värdeanalys – ännu inte har räknat på.

– Men det är många, många miljoner kronor…

Bildtext

Från vänster: Glasforskare Lina Grund, Koordinator CCBuild Carina Loh Lindholm, expert cirkulärt och klimatsmart byggande Sandra Moberg, IVL.