Nyheter

Borlänge växer och bygger för framtiden

Borlänge med sina drygt 50 000 invånare växer med i snitt 500 personer per år. Av 18 000 registrerade i kommunens bostadskö är uppskattningsvis runt 6000 Borlängebor i mer eller mindre akut behov av tak över huvudet.

– Vi bygger mycket bostäder! Bostadsförsörjningplanen ligger på 1524 nya bostäder de kommande fyra åren, preciserar kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S)

I ett stadigt växande Borlänge är nyproduktion av bostäder ett måste. På 20 års sikt bedömer kommunen behovet till 5000 nya bostäder. Ett samhälle med näringsliv, social service och kultur kräver naturligtvis även tillgång till offentliga och kommersiella lokaler. Borlänge visar i dagsläget upp en lång rad byggprojekt med olika inriktningar och tidsplaner.

Som nyproduktion av bostadshus eller ibland ombyggnader av befintliga lokaler för nya ändamål – exempelvis de långtgående planerna på kommunalt övertagande av Folkets Hus stora fastighet Galaxen. Med sikte på ett nytt efterlängtat kulturhus.

I en markanvisningstävling i centrala Borlänge anmälde åtta byggherrar intresse om att få bygga och förvalta bostäder på Läroverksvallen, intill profilbyggnaden Kupolens handelsområde.

Vasaparken och Vattenparken är andra centrala områden där nya byggprojekt beräknas komma igång framåt år 2020.

Uppluckrad dominans

Historiskt har framförallt allmännyttiga Tunabyggen och HSB, och i något mindre utsträckning BoKlok och Riksbyggen, varit de stora byggherrarna i Borlänge

En dominans som kommunledningen nu försöker luckra upp och bredda.

– Vi lägger ned mycket krut på att marknadsföra Borlänge och söka upp byggherrar och byggentreprenörer. Jag och min plan- och markchef har träffat ett 50-tal intressenter i byggsvängen. Sedan några år har vi också regelbundna träffar med Sveriges Byggindustrier, berättar Jan Bohman.

Det hindrar inte att kommunägda Stora Tunabyggen AB fortfarande står för 60 procent av hyresrätterna i Borlänge.

Kravet på allmännyttan i bostadsbristens Borlänge är att leverera i snitt 60-80 nya hyreslägenheter per år. Tunabyggen är exempelvis en av intressenterna om att få bygga på Läroverksvallen.

– Vi får mark på samma marknadsmässiga villkor som alla andra, säger Tunabyggens vd Jörgen Olsson.

Bygga på fotbollsplan

Ambitiösa byggplaner finns även för de ofta natursköna omgivningarna utanför Borlänges stadskärna.

Som i en nyligen avslutad markanvisningstävling på platsen för en fotbollsplan i attraktiva och kulturhistoriska Ornäs vid sjön Runn. Där gick bland sex anmälda intressenter byggherren Lillskäret segrande ur markanvisningstävlingen.

– Där var ett mycket spännande förslag som vann. Vi ska bygga ett antal lägenheter på fotbollsplanen, som vi kommer att flytta. Det blir riktigt sjönära bostäder, konstaterar byggnadsnämndens ordförande Ronny Beyer (S)

Han pekar på projektet Citylab i Nya Jakobsdalen i västra Borlänge som ännu ett exempel på Borlänge kommuns höga ambitioner när det gäller bostadsförsörjning och stadsplanering. Här planeras för cirka 1200 lägenheter.

– Hållbart, långsiktigt och med olika upplåtelseformer

Borlänge +Falun

Samma inriktning som i Citylab, men längre norrut mot Falun, gäller för Oberget med ett hundratal planerade bostäder. En framtida ”modern stadsdel” mellan Borlänge och Falun.

– Vår ambition är att bygga ihop de två städerna. Som är nästan lika stora, med ungefär två mil emellan, avslutar byggnadsnämndens ordförande i Borlänge, Ronny Beyer (S).