Nyheter

Vinnare och förlorare på fritidshusmarknaden

Läge att slå till på ett fritidshus i år? De senaste fem åren har fritidshus i Sverige haft en prisökning på 35 procent, men under de senaste tolv månaderna har trenden varit negativ och priserna har istället sjunkit med 5 procent på riksnivå, visar ny statistik sammanställd av Fastighetsbyrån.

Dock skiljer det sig en hel del mellan olika län och kommuner. I Skåne har priserna stigit med hela 81 procent på fem år, medan priserna i Gävleborg ökat med 10 procent under samma period. Bland kommuner har Kristinehamn ökat mest på fem år, 140 procent.

Med ljusare dagar och fågelkvitter vaknar också mångas drömmar om att äga en egen sommarstuga till liv igen – och fritidshusmarknaden tinar upp efter vinterdvalan. Fastighetsbyrån har analyserat hur priserna på fritidshus i Sverige utvecklats på ett och fem års sikt med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under pandemin steg intresset och priserna på fritidshus i raketfart, men med oroligare tider och räntehöjningar har intresset svalnat. På fem års sikt har priserna på fritidshus ökat med 35 procent på riksnivå, medan de har sjunkit med 5 procent på ett år. Genomsnittspriset för ett fritidshus i Sverige är nu 2 222 461 kronor.

– Det har varit väldigt stora kontraster på fritidshusmarknaden de senaste åren. Från rekordstark efterfrågan under pandemin till betydligt svalare de senaste två åren till följd av orolig omvärld, inflation och räntehöjningar. På längre sikt är det ändå en tydlig prisökning även om vi ser stora variationer i olika delar av landet. Lokala faktorer som utbud, efterfrågan från närliggande länder och infrastruktur påverkar fritidshusmarknaden mycket. Under 2024 tror jag på en mer stabil prisbild och på längre sikt är det sannolikt med ytterligare prisökningar, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Skåne län i topp på fem års sikt, Norrbotten i botten

I jämförelse mellan länen toppar Skåne län listan på fem år med en ökning på hela 81 procent. Blekinge kvalar in på andraplatsen med en ökning på 64 procent, tätt följt av Jämtland med 62 procent.

– I Hässleholm, där priserna gradvis stigit sedan 2018, välkomnar vi både lokala och internationella köpare till en härlig miljö med närhet till både skog och sjö. Vi har många köpare från Danmark och Tyskland, och det påverkar intresset för orten när fler internationella spekulanter får upp ögonen för Skåne. Dessutom har vi bra kommunikationer med tågstation och närhet till kontinenten. Ett fritidshus i Hässleholm är ett prisvärt alternativ för alla som söker lugn och ro, säger Ola Martinsson, kontorschef på Fastighetsbyrån Hässleholm.

Lägst prisökning sett över en femårsperiod har det varit i Norrbotten med 16 procent.

Kronobergs län vinnare på ett års sikt

Under de senaste tolv månaderna har prisökningen varit högst i Kronobergs län, 4 procent, följt av Skåne med 2 procent.

I Gävleborgs län har priserna sjunkit mest på ett års sikt med 28 procent. I Jönköping sjönk priserna med 20 procent under samma period och i Norrbotten med 16 procent.

Kristinehamn och Karlstad har ökat mest i pris bland Sveriges kommuner

Kristinehamn i Värmland är den kommun i Sverige som har haft den största prisökningen de senaste fem åren: 140 procent. Därefter följer Ulricehamn i Västra Götaland som ökat med 110 procent. På delad tredjeplats hittas Sölvesborg kommun i Blekinge och Åre kommun i Jämtland med 95 procent vardera. I botten av listan ligger Vänersborg kommun i Västra Götaland där prisutvecklingen varit negativ och backat med 24 procent de senaste fem åren.

På ett års sikt tar Karlstad kommun i Värmland hem förstaplatsen med 70 procents ökning, följt av Åre kommun, 32 procent och Säter kommun i Dalarna, 27 procent. I botten hamnar Säffle kommun i Värmland som backat med 50 procent de senaste tolv månaderna.

– Karlstads charm ligger i dess omgivningar av skogar och vatten, vilket har blivit en attraktiv faktor för fritidshusköpare. Kommunens strategiska läge, endast tre timmars avstånd från storstäder som Stockholm, Göteborg och Oslo, är också ett plus. Men framförallt är det naturen som lockat flera utländska köpare, särskilt från länder som Holland och Tyskland, säger Jonas Björk, fastighetsmäklare och kontorschef på Fastighetsbyrån Karlstad.