Nyheter

Wisdome Stockholm

Den unika arkitekturen har väckt internationell uppmärksamhet och byggnaden har redan vunnit priser för sin spektakulära design. Kronan på verket för Wisdome Stockholm vid Tekniska museet blir spåntaket – 120 000 bitar av kärnfuru som ska klä den böljande konstruktionen. Inuti den kupolformade trädomen installeras samtidigt visualiseringsteknik i världsklass – enorma datakluster och projektorer som ska förse den drygt 300 kvadratmeter stora bildytan med 3D-upplevelser av vetenskap.

Ända sedan spaden sattes i marken februari 2022 har uppmärksamheten kring byggnaden Wisdome Stockholm varit stor. Byggnaden har väckt internationell uppmärksamhet och tilldelats utmärkelser för sin unika och spektakulära arkitektur i trä. I början av december öppnar Tekniska museet dörrarna till Wisdome Stockholm, den nya dometeatern där vetenskapens komplexa sammanhang förvandlas till hisnande upplevelser för barn, vuxna, skolklasser och som plats för företagsevent.

En byggnad som tänjer på gränserna

Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat en byggnad som utmanar. Den sätter material och konstruktion på prov och tänjer på gränsen för vad som är möjligt. Det välvda taket med sina långa spännvidder på 48 meter är helt självbärande utan mittpelare, utfört i en så kallad gridshell-teknik med både krökta och vridna balkar som bara återfinns på ett fåtal platser i världen. Rutnätskonstruktionens 25 lager är uppbyggda av drygt 20 kilometer LVL-fanér, som formats och monterats på plats med en felmarginal på mindre än en millimeter. Något liknande har aldrig tidigare gjorts.

I mitten av trähallen finns den stora domen av trä, med 100 sittplatser och visualiseringsteknik i världsklass. Kupolen är 12 meter hög och cirka 22 meter i diameter. Den består av 277 unika trätrianglar som monterades ihop i hexagonformer innan de lyftes på plats.

För att förverkliga arkitekternas och konstruktören Florian Kosches vision behövde Tekniska museet vända sig till Blumer Lehmann, som står bakom uppförandet av några av världens mest berömda träbyggnader. Det schweiziska familjeföretaget har över hundra år av hantverkstradition och samtidigt världsunik spetskompetens inom parametrisk design – en process där 10 903 komponenter byggs upp i en 3D-modell. På det sättet kan byggnationen simuleras in i minsta detalj. Vissa sektioner har också behövt provbyggas i full skala.

Intresset för den spektakulära arkitekturen har varit stort redan från första spadtaget. Den unika konstruktionen har belönats med utmärkelser som World in Property Award och Swedish Design Award samt uppmärksammats både bland konstruktörer, arkitekter och inom träindustrin, men har också väckt stort intresse även bland allmänheten. Flera företag har redan bokat lokalerna för event i domen och den stora trähallen utanför, och inom kort släpps biljetterna till de första föreställningarna i domen.

Hållbart material från svenska och finska skogar

Allt hållbart trämaterial från Stora Enso är nu levererat och monterat. Det är CLT (korslaminerat trä) för kupolen och caféet inne i byggnaden från deras svenska bruk i Gruvön och LVL (laminerat fanérvirke) för pelare och takkonstruktionen från deras finska bruk i Varkaus.

Byggarbeten pågår fortfarande men den som besöker platsen får redan nu uppleva en föraning av atmosfären i den storslagna trähallen med dess böljande tak som har extremt långa spännvidder på 26 x 48 meter, helt utan några inre stödpelare.

Framtidens fossilfria uppvärmning – ett forskningsprojekt 250 meter ner i jorden

Långt ned i jorden under Wisdome Stockholm och Tekniska museet pågår ett europeiskt forskningsprojekt med målet att ta fram mer effektiva lösningar för bergvärme. Projektet är ett samarbete mellan värmepumpstillverkaren NIBE, KTH och RISE tillsammans med flera aktörer i Europa, och har som mål att hitta än mer effektiva uppvärmningssystem och minska beroendet av fossila bränslen.

I marken, 250 meter under Wisdome Stockholm finns ett innovativt bergvärmesystem som kombinerar avancerad styrteknik och mängder av sensorer för att optimera byggnadens behov av värme och kyla. Genom att variera uttaget från 10 olika borrhål lagras byggnadens och överskottsvärme när kyla hämtas ur marken och tvärtom. Med den här typen av styrsystem kan även större byggnader och lokaler få en mer effektiv uppvärmning i framtiden.

Klimatanläggningen i Wisdome Stockholm kommer att placeras väl synlig för besökarna, med en pedagogisk installation som visualiserar vad som pågår bakom kulisserna för att värma upp byggnaden och kyla ned den kraftfulla tekniken som skapar upplevelserna i domen.

Hisnande äventyr med visualiseringsteknik i världsklass

I Wisdome Stockholm installeras något av världens vassaste teknik för visualisering. Bioduken, som egentligen är en 2,5 ton tung kupol av aluminium perforerad med 52 miljoner små hål, har en bildyta på 308 kvadratmeter och omsluter publiken 360 grader runtom – en så kallad full dome. Sex laserprojektorer med 8K-upplösning och ett 10.1-ljudsystem sammankopplas med ett kluster av 14 kraftfulla datorer och starka grafikkort för att skapa 3D-upplevelser, där en pilot i salongen kan styra färden på en interaktiv flygning mellan månar och planeter och vidare ut i universum. På det sättet kan upplevelsen och innehållet i Wisdome Stockholm anpassas efter besökarna – för barnfamiljer, gymnasieungdomar, vuxna kvällsbesökare eller företagsevent.

Ett pedagogiskt verktyg som gör världen begriplig

Med världsledande visualiseringsteknik skapas möjligheter för upplevelser som gör vetenskap och komplexa samband lättare och roligare att förstå. Enorma datamängder kan bearbetas och återskapas i form av lättbegripliga och tydliga samband och modeller. Här blir inte bara rymden ett interaktivt äventyr – bland de prisbelönta Wisdome-produktionerna finns även den senaste forskningen inom mikrokosmos, klimat och digitala superkrafter – alla med tydlig koppling till läroplanen och material att arbeta med i klassrummet före och efter besöket.

Hela 70% av våra sinnesceller sitter i näthinnan, och 90% av all information som når hjärnan är visuell. När vi ser en bild bearbetar hjärnan enorma datamängder på bara några sekunder, och kan analysera samband som skulle vara svåra att upptäcka, Därför är det viktigt även för forskare att arbeta med visualisering av data. Visualisering gör det också lättare att minnas det vi lärt oss eftersom hjärnan lagrar minnen som bilder.

I Wisdome Stockholm kan vi upptäcka världen runtom oss i 3D, precis som vi gör i verkligheten. Genom att kunna skala upp och ned och röra oss fritt genom tid och rum kan vi grepp om enorma avstånd, mikroskopiska mått, händelseförlopp under miljontals år eller på en tusendels sekund.

Foto: Elding Oscarson