Nyheter

ByggPartner och EcoDataCenter utvecklar samarbetet

EcoDataCenter står inför en kraftig expansion av sin anläggning i Falun och väljer att fortsätta ett nära samarbete med ByggPartner.

ByggPartner och EcoDataCenter har samarbetat i partnering sedan 2017, när arbetet inleddes med EcoDataCenter 1 i Falun. Resultatet av det gemensamma arbetet är fyra helt unika datahallar i massivträ med stark hållbarhetsprägel och en yta om cirka 35 000 kvadratmeter.

Nu håller anläggningen i Falun på att dubbleras i storlek och kapacitet. Delar av detta arbete är redan inlett och fortsätter nu i en ny samarbetsfas mellan ByggPartner och EcoDataCenter. Projekteringsarbeten har inletts under våren 2024.

– Det behövs en infrastruktur som kan hantera växande datamängder och vi anser att utbyggnaden ska ske på ett hållbart vis. Anläggningen i Falun och vårt samarbete med ByggPartner är en nyckel i den gröna omställningen, säger Peter Michelson, vd på EcoDataCenter.

En viktig del i samarbetet är den lokala förankringen.

– När vi inledde samarbetet med ByggPartner 2017 var det med intentionen att två aktörer kan bidra till varandras tillväxt och främja det lokala näringslivet. Det är väldigt kul att nu kunna bygga vidare på framgångarna, säger Peter Michelson.

Under 2024 fortsätter arbetet med EcoDataCenter 1, där ByggPartners nuvarande entreprenad sysselsätter närmare 300 personer under byggtiden. När allt står färdigt under första kvartalet 2025 kommer datacentret i Falun att vara ett av landets största, men redan nu har alltså samarbete inletts för ytterligare expansion under de kommande åren.

– Vi är mycket stolta över att få vara en del i EcoDataCenters spännande utveckling. Vår samverkan är ett typexempel på hur vi vill arbeta – långsiktigt, hållbart och innovativt, säger Sture Nilsson, vd och koncernchef för ByggPartnerGruppen.