Nyheter

Fastighetsägarna: Nio förslag för ökad trygghet och attraktivitet i bostadsområden

För att öka tryggheten och attraktiviteten i bostadsområden föreslår Fastighetsägarna i en ny rapport nio konkreta åtgärder för att stärka samarbetet mellan företag, kommunen och myndigheterna. Förslagen baseras på erfarenheterna av pågående BID-projekt och riktar sig till regeringen, kommunerna och näringslivet.

Fastighetsägarna lyfter i en ny rapport fram lärdomar och erfarenheterna från de tolv BID-inspirerade föreningar som finns i Stockholms län.

– Det finns många goda exempel på BID-föreningar i Sverige där fastighetsägare, kommuner och lokala aktörer gått samman för att öka tryggheten och stärka attraktiviteten i ett område. Gemensamt för dem alla är att de bygger på ett eget engagemang för att utveckla och förbättra området, säger Katrin Behdjou Arshi, chef stadsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm och författare till rapporten.

– I rapporten lyfter vi fram sju exempel på hur BID-föreningar i Stockholmsområdet arbetat systematiskt för att skapa ett bättre och mer attraktivt område. Vår förhoppning är att genom kunskapsspridning om vad BID är och hur det fungerar, kunna inspirera fler att använda sig av samverkansformen för att utveckla sitt område till en trygg och attraktiv plats, säger Katrin Behdjou Arshi.

– Det finns en stor potential att utveckla BID-samverkan i Sverige. En BID-förening kan bidra till att öka attraktiviteten i ett område, men den kan aldrig ersätta polisens grundläggande ansvar för att göra platsen säker, säger Anna Thureson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Sverige och medförfattare.

– För att bedriva långsiktigt förbättringsarbete i bostadsområden är det viktigt att värna den fungerande frivilliga svenska samverkansmodellen som varit framgångsrik för att utveckla områden, säger Anna Thureson.

Fastighetsägarnas rekommendationer för att utveckla platssamverkan för tryggare och attraktiva områden:

Rekommendationer till fastighetsägare och näringsliv:

Utveckla BID-inspirerad samverkan: Platssamverkan kan utvecklas och bli mer effektiv i Sverige. Roller, mandat, ansvar, finansiering och avgränsningar behöver tydliggöras. Det skapar förutsättningar för att sätta långsiktiga mål för samverkan och gemensam uppföljning.

Lokal anpassning för innovation och utveckling av platser: Fastighetsägare har en naturlig kännedom om förutsättningar och möjligheter för den aktuella platsen eller området. Lokala anpassningar skapar flexibilitet utifrån platsens behov. Det bidrar till innovation och utveckling där fastighetsägaren är en naturlig motor för platsutveckling.

Rekommendationer till kommunerna:

Nyttja befintliga verktyg bättre: Nedgångna och misskötta fastigheter skapar otrygghet och riskerar att leda till brottslighet. Sedan 2022 ger bostadsförvaltningslagen kommuner större möjlighet att vidta åtgärder vid allvarligt misskött fastighetsförvaltning. Fler kommuner behöver använda sig av denna möjlighet.

Använd BID för fler ändamål: Kommuner bör använda BID som modell för att öka engagemanget i fler stadsutvecklingsfrågor, till exempel för att utveckla besöksnäringen eller för att utveckla den kommunala planprocessen.

Bidra till kunskapsdelning: Fler kommuner bör aktivt bidra till att öka kunskapen om platssamverkan, platsutveckling och brottsförebyggande arbete.

Rekommendationer till staten:

Värna frivilligheten som drivkraft: Trots att Sverige till skillnad från många andra länder saknar specifik BID-lagstiftning växer antalet initiativ runt om i landet. Frivilligheten är en nyckel både till engagemang och långsiktigt framgångsrik samverkan. Regeringen bör värna den fungerande frivilliga modellen.

Tydliggör kommunernas brottsförebyggande roll: Den nya lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete behöver kompletteras med krav på uppföljning.

Klargör utrymmet för platssamverkan: Osäkerheten om vad kommunallagen och EU:s statsstödsregler medger gör att viktiga BID-initiativ riskerar att utebli. Regeringen bör se över, identifiera och undanröja hinder i befintlig lagstiftning som skapar osäkerheter för kommuner som vill engagera sig i olika former av platssamverkan.

Inrätta ett nationellt kunskapscentrum: Genom att dela kunskap stärks upplevelsen av delaktighet och engagemang. Regeringen bör ge lämplig statlig myndighet, till exempel Boverket, i uppdrag att samla, tillhandahålla och aktivt sprida ny kunskap om potentialen med BID-inspirerad samverkan.