Nyheter

Europas hållbaraste flervåningshus?

Förberedelserna för projektet T4 Övre vid Stadsparken i centrala Trelleborg är snart klara. Det är ett hus som lagrar koldioxid genom att byggas av trä, helt utan betong och konstruktivt stål, ens i grunden. Huset ger de framtida ägarna en unik frihet att själva utforma bostäder eller lokaler. De kan dessutom spara 10-20% av kostnaden genom att själva äga projektet.

Med en stadsplan som lagar stadens gatunät, med små tomter och stor frihet har Trelleborg lagt grunden för ett projekt som gör sitt bästa för att ta vara på möjligheterna som bjuds. Ett rent trähus med fasad av återvunnet tegel för att passa i Trelleborg.

Urban Carbon Capture and Storage. Ett hus som lagrar koldioxid.

Byggande och byggnader står för runt 40% av de globala CO2-utsläppen, betong står ensamt för mer CO2 än allt världens flygande.

– Istället för att vara vårt största bekymmer måste städerna måste förvandlas till enorma koldioxidlager, med skogen som fångar in kol ur atmosfären och förvandlar det till trä – det finaste byggmaterial man kan tänka sig, säger arkitekten Staffan Schartner.

Huset byggs helt utan betong. Inte bara stommen, isoleringen, trapporna mm är av trä utan även grunden. Ett cellglasskikt under och runt grunden håller den torr i minst ett sekel. Med trä lagrar man kolet från 850 kg CO2 per m3 trä (resten blir syre till atmosfären). Mer än 80% av flervåningshusen i Sverige byggs fortfarande i betong och stål, trots allt prat om klimat. Ett betonghus släpper ut cirka 385 kg koldioxid per m3 betong. För att ytterligare minska klimatbelastningen täcks taket och den översta våningen av runt 400 m2 solpaneler.

Unik frihet och möjlighet att påverka för delägare.

Byggnaden är tänkt att innehålla nio ägarenheter. På alla våningar utom i markplan tillåts både bostäder och olika typer av verksamheter. Man kan alltså bli hyresvärd i liten skala. Varje våningsplan blir en egen fastighet på ca 235 m2, att använda som man vill. Till exempel dela upp i lägenheter, bo i en och hyra ut resten. I markplan finns två höga butikslokaler och under taket finns tre höga ”råvindar” som ägarlägenheter. På vinden finns också en gemensam taklounge med öppen spis och utsikt över stadsparken, en liten bastu, solbalkong och gemensam tvättstuga.

Hur kan man spara de 10-20% som brukar vara risk och vinst?

Istället för att köpa en färdig standardprodukt är man med i projektet som partner. Det innebär att man själv tar en viss risk, men då man bara står för sin andel av de faktiska kostnaderna slipper man en projektutvecklares risk- och vinstmarginal. Slutkostnaden blir lägre både därför att man bygger exakt det man behöver och för att man gör det till självkostnadspris. Dessutom får man medinflytande över hur huset byggs.

Nya byggnader är alltid för dyra, särskilt i tider med snabbt stigande priser och inkomster som halkar efter. De flesta koncept som finns för att sänka priser på byggnader baseras på standardisering, likriktning och sämre kvalitet. I längden är det besparingar som kommer att stå oss dyrt.

För oss är det enklaste sättet att göra nya hus billigare att ta bort mellanhänderna och låta den som vill använda huset vara med från början. Som en gynnsam bieffekt kommer då makten över det som byggs, så att vi slipper begränsas av det snäva utbudet av nästan likadana standardbostäder.

Ekonomiskt nytänkande finansieringsmodell

Omniplan har det kunnandet inom byggteknik och projektering men inte de finansiella musklerna för att genomföra ett projekt i 50-miljonersklassen. Skulle vi göra som man brukar, hitta en kommersiell finansiär, så vore vi tvungna att anpassa byggnaden till vad som anses kommersiellt gångbart och lägga in en risk- och vinstmarginal i kalkylen – vilket skulle göra huset dyrt och oflexibelt för dem som i slutändan ska använda det.

Med en modell där vi lämnar över projektet till de framtida användarna före byggstart kan vi få rimligt betalt för vårt arbete utan att ta en ohanterlig risk, samtidigt som det i slutändan blir mycket billigare för dem som är med och bygger.

Vi kallar detta efter tysk förebild för en ”byggherregemenskap”

Prisad arkitekt: Staffan Schartner

Arkitekten Staffan Schartner är en föregångare inom social hållbarhet och träarkitektur för flerbostadshus, uppmärksammad både för arbetet med byggemenskaper och för innovativa trähus. Han var även ansvarig för byggandet av ”The Forest”, Sveriges avancerade träpaviljong på världsutställningen i Dubai. Han är partner i omniplan.

På bilden: Europas hållbaraste flervåningshus? T4 Övre i Trelleborg är ett hus som lagrar koldioxid genom att byggas av trä, helt utan betong och konstruktivt stål. Fasad av återvunnet tegel, tak och översta våning av integrerade solpaneler. Huset ger de framtida ägarna en unik frihet att själva utforma bostäder eller lokaler. De sparar 10-20% av kostnaden genom att själva äga projektet.

Bild: Omniplan/T4 Övre