Nyheter

Maria Malmer Stenergard:  ”Lönegolv ska minska kriminalitet i byggbranschen”

Text: Mikael Hedlund

Regeringen har aviserat skärpningar av arbetskraftsinvandringen och vill höja lönegolvet för arbetskraftsinvandrare. Enligt ett förslag ska golvet vid lönesättning hamna vid 33 000 kronor per månad för att minska arbetskraftsinvandringen, en höjning från dagens 13 000 kronor, för att fler i Sverige kan ta jobben. Åtgärden ska samtidigt stävja kriminaliteten i byggbranschen.

En utredning ska senast sista januari nästa år lämna förslag på åtgärder som skärper villkoren för arbetskraftsinvandring. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard vill inte föregå utredarnas arbete men säger till Svensk Byggtidning att regeringen vill skärpa regelverket för att motverka missbruk, fusk och kriminalitet inom systemet med arbetskraftsinvandring och att byggbranschen är en bransch som står i fokus.

– Missbruk av systemet har rapporterats förekomma inom flera olika branscher, bland annat byggbranschen. I stället för arbetsmarknadsprövning ska utredaren, kort sammanfattat, lämna förslag på åtgärder som dels skärper villkoren för arbetskraftsinvandringen, dels främjar den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen, säger Maria Malmer Stenergard.

Enligt migrationsministern kan ett krav på en högre lönenivå minska arbetskraftsinvandringen till lågkvalificerade yrken samtidigt som den arbetskraft som finns i Sverige bättre kan tas tillvara. En sådan ordning ska tvärtom bidra till färre ansökningar vilket kan leda till snabbare handläggningstider för de arbetskraftsinvandrare som uppfyller kraven och därmed förenkla kompetensförsörjningen för arbetsgivare som har behov att rekrytera kvalificerad arbetskraft från tredje land, är migrationsministerns förhoppning.

Men både fack och arbetsgivare hävdar för Svensk Byggtidning att skärpningen kan spä på kompetensbristen, inte minst i norra Sverige där behovet av kvalificerad arbetskraft är stort. Den gröna omställningen riskerar att försvåras av planerna och nyinvesteringar och nyetableringar kan hotas. 

– Våra kollektivavtal sätter lönegolvet och politikerna ska värna dem, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. 

Industriarbetsgivarna anser också att politikerna ska hålla fingrarna borta från lönebildningen. 

– Saknas det kompetens kommer företagen inte kunna växa eller utvecklas i den takt man nu planerar, tillägger industriarbetsgivarans vd Per Hidesten. 

Utredningen om en behovsprövad arbetskraftsinvandring har fått förlängd utredningstid och ska redovisa sina uppdrag senast den 31 januari 2024. 

– Utredaren ska utreda frågan om lönekrav där utgångspunkten ska vara att arbetstillstånd endast ska kunna beviljas om det arbete, till vilket arbetskraftsinvandring sker, har en lönenivå motsvarande medianlönen även om den exakta nivån blir en fråga för utredaren att ta ställning till, säger Maria Malmer Stenergard.

På bilden: Migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

Bild: Kristian Pohl, Regeringskansliet