Nyheter

Ljunglöfska slottet får nytt liv i snus-utställning

En av Sveriges ståtligaste villor får sitt förflutna berättat i en ny utställning på Snus- och Tändsticksmusem i Stockholm. Berättelsen om den mäktiga byggnaden, som fortfarande är i fullt bruk, är passande då den svenska snusindustrin fortsätter att växa.

Historien om den svenska snusindustrin är en viktig del av modern nationalhistoria för svenska folket, speciellt då snusanvändningen fortfarande ökar. Tobaksbruket kom först till Sverige på 1500-talet, och har sedan dess tagit formen av doftsnus, lössnus, paketsnus, och senast vitt snus. Snus har använts av alla typer av människor, män och kvinnor, arbetarklassen och aristokratin, unga som gamla. Sedan sent 1980 har snusökningen blivit större än rökandet i Sverige, delvis på grund av de mer kända hälsoriskerna kring rökning, men också på grund av den utökade e-handeln av snus, så som hos Swedish Match.

En av de byggnader som har varit i direkt koppling till den svenska snusindustrin är det Ljunglöfska slottet, eller den Ljunglöfska villan. Idag fungerar slottet i Backeberg som en högklassig konferens- och festplats, men har en lång historia inom den svenska snus-kulturen bakom sig. Allt detta tar Stockholmska Snus- och Tändsticksmuseum upp i sin nya utställning Snusdynastin som följer Ljunglöfska familjen och dess väg till Sveriges äldsta och mest kända snus.

Snus-entreprenörens historia

Den nya utställningen tar avstamp i det tidiga svenska 1800-talet, där man får följa kändisarna Jacob Fredrik Ljunglöf och hans son Knut Ljunglöf. Jacob lyckades i tidig ålder att bli Sveriges, Europas, och världens största snusfabrikör, samt Europas näst största tobaksfabrikör. Hans son, som även blev känd som Snuskungen, höll kvar vid sin fars vision om att även göra världens bästa snus, och gjorde dagliga kvalitétstester. Det var även Knut som skulle komma att bygga slottet på Blackeberg.

Det Ljunglöfska snuset, som på grund av sin höga kvalité kallas för Ettan, finns ännu idag kvar på marknaden, och är Sveriges äldsta snussort. När Carl Ljunglöf först började kvalitétskontrollera sin snusproduktion gjorde han även 2 och 3 klassificeringar, vars tradition idag hålls kvar av de svenska lågbudgetsnusen. Sverige är idag det enda landet i EU där snusindstrin är tillåten, och var ett av de svenska kraven för deras medlemskap.

Slottet på Blackeberg

Ljunglöfska slottet, även känt som Ljunglöfska herrgården, är en vacker byggnad belägen i Stockholmska stadsdelen Blackeberg. När snuskungen Knut Ljunglöf skulle fylla 60 uppfördes herrgården, vars bygge tog tre år. Byggnaden är en fyr-vånig stenvilla, men kallades för ”slottet” i folkmun. Byggnadens arkitekt var Gustav Lindgren, som valde en spansk-portugisisk nybarock-stil med många utvändiga detaljer. Även i trädgården infördes en internationell stil med lärkträd, blodbok och kinesisk apel.

Slottet har genomgått en mindre invändig renovation på 1990-talet, och en större utvändig fasad-renovering 2013-2014. Fasad-renoveringen sköttes av Forsen, som underhöll arbetet samtidigt som villan användes som vanligt. Detta innebar bland annat att byggplatsen fick städas bort under ett dygn på grund av bröllop på platsen, samt ett otroligt detalj-arbete för att få alla fasad-detaljerna tillbaka på rätt plats.

Trots sina renoveringar så är slottet i stort sett välbevarat, speciellt vad gäller interiören där många inläggningar, kakel, och trädetaljer fortfarande återfinns i gott skick. Idag används Ljunglöfska slottet som en plats för möten, evenemang och konferenser. Byggnaden är ett fint exempel på en svensk herrgård från 1800-talet och är ett populärt resmål för turister och lokalinvånare som vill uppleva Stockholms historia och arkitektur.

Det kontroversiella svenska arvet

Trots att den svenska snusmarknaden har resulterat i skatter så som Ljunglöfska slottet så har inte den svenska snusindustrin varit fri från kontroverser. Som nämnt ovan är Sverige idag det enda landet i Europeiska Unionen där snus fortfarande är tillåtet att producera och sälja (det är även tillåtet i Norge, men då de inte är EU medlemmar räknas de inte i statistiken). Diverse företag har försökt lyfta förbudet mot snus i övriga EU-området, men har gång på gång slagits ned i domstol. Så sent som förra året föreslog vissa EU-länder att skatten på snus skulle chockhöjas, vilket ledde till dramatik hos svenskarna, men som sedan togs bort.

Sverige får i nuläget inte heller exportera snus till övriga EU-länder, trots att snus-användningen ökar i flera länder så som Finland och Frankrike. Detta har lett till skarpa ord i grannlandet i öster, där privatpersoner köper för eget bruk på Finlandsfärjan, vilket är lagligt. Nu har finska staten dock kommit med förslag på privatinköpsförbud på snus från nästa mandatperiod. Det är alltså svårt att se det svenska snusimperiet växa som förr inom den närmaste framtiden.