Nyheter

114 kyrkor i Göteborgs stift delar på 65 miljoner

Sammanlagt 114 kyrkor i Bohuslän, Halland, Göteborg och sydvästra delen av Västergötland får dela på 65 miljoner kronor under 2023-2024. Det är den Kyrkoantikvariska ersättningen KAE till restaureringar etc av kyrkor som fördelats över projekt i Göteborgs stift.

Pengarna ska gå till bevarandet av de kulturhistoriska värden i de kyrkor som Svenska kyrkan har ansvar för att vårda. Samtidigt har också beslut om Kyrkounderhållsbidrag KUB om 11 miljoner till 61 kyrkor fattats.

När Svenska kyrkan och staten fick förändrade relationer år 2000 kom parterna överens om att kyrkan ska få ersättning för vården av Sveriges största sammanhållna kulturarv, Kurkoantikvarisk ersättning KAE. Ersättningen är ett stöd till och en kompensation för det ansvar som Svenska kyrkan tar för kyrkobyggnader, kyrktomter och kyrkliga inventarier.

Det kyrkliga kulturarvet ska bevaras, används och utvecklas. Kyrkornas kulturhistoriska värden ska vårdas och bevaras. Därför ställs höga kvalitetskrav på reparationer, underhåll och förändringar. Den grundläggande principen är att Svenska kyrkan och kulturmiljövården i dialog ska söka lösningar som balanserar bevarande med förändringsbehov så att det kyrkliga kulturarvet bevaras, används och utvecklas.

Ersättningen utgör bara en del av finansieringen, en egeninsats krävs också av församlingarna för att projekten ska kunna genomföras. I genomsnitt står församlingarna själva, genom de tillhörigas medlemsavgifter, för halva kostnaden.

Årets fördelning omfattar 215 åtgärder i 114 kyrkor i Göteborgs stift som får ersättning. Se bilaga över samtliga beviljade projekt i Göteborgs stift.

Här följer några av de projekt i Göteborgs stift som får KAE:

Bohuslän

Kungälvs kyrka är en mycket välbevarad barockkyrka i trä från sent 1600-tal som ingår i den välbevarade äldre bebyggelse som utgör motiv för riksintresset i Gamla Kungälv.
Kyrkans interiör är mycket praktfull och helt präglad av barock, med heltäckande takmålningar och träsniderier av hög klass. Flera välkända hantverkare från tiden har utfört arbeten i kyrkans interiör som exempelvis bildhuggaren Marcus Jäger d ä, Cristian von Schönfelt och Eric Grijs.
Kungälvs kyrka får 3,1 miljoner för att konservera de invändiga takmålningarna.

Länk till Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister med mer info om Kungälvs kyrka

Västergötland

Starrkärr och Kilanda kyrkor beviljas ersättning till inköp och montering av säkerhetsklassade glasmonterskåp. Kyrkorna har ett antal inventarier som är kulturhistoriskt värdefulla varav några anses museala och har tagits ur bruk. Dessa behöver få en bättre förvaring. Genom glasmonterskåpen får de en säker förvaring samtidigt som de finns möjlighet för kyrkans besökare att ta del av den kulturskatt som finns i kyrkan.
För dessa åtgärder beviljas de 179 tkr.

Länk till Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister med mer info om Starrkärrs kyrka 

Länk till Riksantikvarieämbetets begyggelseregistre med mer info om Kilanda kyrka

Göteborg

År 1909 stod Vasakyrkan färdig i centrala Göteborg. Kyrkobyggnaden är uppförd i nationalromantisk stil med drag av jugend och nyromanska influenser. Fasadens består av tuktade och oputsade granitblock vilket präglar hela fasaden.

Kyrkans exteriör är välbevarad sedan byggnadstiden med såväl ursprungliga fönster, portar och granitfasad. Byggnadstypen med oputsade granitblock i fasaden har ofta tidigt medfört fuktproblem med krav på återkommande underhållsreparationer.

Vasakyrkan är inget undantag, sedan nybyggnationen har byggnadskonstruktionen haft problem med fuktvandring. Under 2023 planeras en genomgripande förstudie för att säkerställa att rätt material och utförandemetod används vid kommande fasadrenovering. I förundersökningen kommer materialet i murverket att kartläggs och provfogning utföras på mindre ytor. Väsentligt för Vasakyrkan och viktigt för regional och nationell kunskapsuppbyggnad.
Förundersökningen beviljas 440 tkr.

Länk till Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister med mer info om Vasakyrkan

Halland

Snöstorps kyrka uppfördes 1882-83 efter ritningar av arkitekten Emil Langlet. Kyrkan är en av 4 centralkyrkor i stiftet, varav tre är ritade av Langlet. Kyrkan har en välbevarad exteriör som utgörs av gula tegelfasaderna som är dekorerade med nyromanska arkitekturelement. Till formen är kyrkan sexsidig och kröns av ett centralt klocktorn med spira. Lanterninöverbyggnadens hörn markeras av sex mindre torn, sk tureller, samtliga utformade i nygotisk stil.
Kyrkans tak med tureller behöver restaureras. Kostnader för arbetet är höga och delas därför in i etapper. Tureller har redan beviljats ersättning föregående år. För ramår 2023 ligger etapp 2 som innefattar resterande delar av taket och troligen blir det ytterligare en eller två etapper nästkommande år. Arbetet kommer att utföras sammanhållet men KAE beviljas i etapper.
Snöstorps kyrka beviljas 3,2 miljoner kr.

Länk till Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister med mer info om Snöstorps kyrka