Nyheter

Autodesks Nicholas Klokholm: ”Fyra dagars arbetsvecka: dröm eller möjlig verklighet för byggbranschen?”

Text: Nicholas Klokholm, Distriktschef Norden, DACH, Frankrike, Italien Spanien och Östeuropa på Autodesk Construction Solutions

Det har länge pratats om fyra dagars arbetsvecka med bibehållen lön, något som nu kan bli verklighet. I januari lanserades ett pilotprojekt med fyra dagars arbetsvecka i Storbritannien, ett försök som pågår parallellt med andra projekt internationellt, för att i samarbete med akademiska forskare och tankesmedjor utreda fördelarna för såväl företag som anställda.

För många företag känns konceptet med den traditionella femdagarsveckan idag förlegad. Och med tanke på effekterna av covid-19-pandemin, där många anställda ställde om till hemarbete och kanske ett mer balanserat livspussel, har fokus på produktivitet snarare än mängden tid på jobbet hamnat i förgrunden.

Henry Ford, som myntade systemet med en 40 timmars arbetsvecka fördelad på fem dagar i början av nittonhundratalet, insåg redan då att längre arbetstider bara gav en liten ökning av produktiviteten. Men då ska vi också komma ihåg att en fabriksarbetare under den industriella revolutionen arbetade allt mellan sjuttio och hundra timmar i veckan.

Men många hävdar med rätta att organisationer inom exempelvis produktion- och byggbranschen inte alla är på samma mognadsnivå för att en dröm om kortare arbetsvecka ska bli verklighet. Försök inom företag som Microsoft, Deloitte och KPMG har fokuserat på att implementera färre arbetstimmar för kontorsroller. Om en fyradagarsvecka verkligen ska komma alla till gagn globalt, måste den vara inkluderande.

Fyra dagars arbete på byggarbetsplatsen?

Byggbranschen är en notoriskt överarbetad sektor som består av roller på plats och ofta plågas av presenteeism där vi mäter tid på jobbet snarare än produktivitet. Denna kultur sträcker sig från byggarbetsplatsen till kontoret där 15% av alla anställda arbetade mer än 40 timmar i veckan, enligt en rapport från SCB 2019. Under 2018 genomförde Construction News undersökningar som fann att både bygg- och kontorsarbetare rapporterade en ”ohälsosam kultur” med långa arbetstider i branschen.

Överbelastningen leder även till både hälso- och säkerhetsproblem i branschen. Långa arbetstider innebär att arbetare är trötta, både fysiskt och mentalt, och lider av sömnbrist. Dessa faktorer kan leda såväl arbetsplatsolyckor som att påverka hälsotillståndet på lång sikt.

Psykiska problem är också höga i denna bransch. Storbritanniens Health and Safety Executive uppskattar att över en fjärdedel av arbetsrelaterade sjukdomar i byggbranschen är relaterade till stress, depression och ångest. Utöver detta är missbruk av exempelvis alkohol inte sällsynta för arbetare inom denna sektor. Enligt en undersökning av Centrum för arbets- och miljömedicin inom Region Stockholm finns byggbranschen på tredje plats över de med högst risk för riskkonsumtion av exempelvis alkohol.

Studier från flera länder visar också att byggarbetare är en av de mest utsatta grupperna för självmord.

Men vad kan en fyra dagars arbetsvecka göra åt allt detta? Men kanske ännu viktigare, hur skulle det kunna införas när en ständigt närvarande “produktivitetskris” kvarstår?

Nettopositivt för produktiviteten

Vi vet att bättre hälsa hos anställda och lägre trötthetsnivåer leder till färre olyckor, färre sjukdagar och mer arbete i slutändan – vilket i sin tur innebär högre produktivitet. Och om vi skulle ta det ett steg längre så skulle ett skifte av branschens fokus från arbetstimmar till att snarare fokusera på resultat åstadkomma en förändring i vår syn på arbetet. Om detta sedan stöds av affärsmodeller som möjliggör ett sådant arbetssätt kan det möjliggöra en förkortad arbetsvecka även för de som jobbar inom produktion.

Byggföretaget Multiplex, med verksamhet över hela världen, erbjuder sedan oktober 2021 personalen möjlighet till fyra dagars arbetsvecka i ett nytt initiativ för flexibelt arbete. Deras förhoppning är att detta även kommer att bidra till att förbättra jämställdheten i deras företag. Att även andra entreprenörer som McAlpine, Skanska och Wilmott Dixon tar liknande initiativ visar på behovet av en mer jämlik bransch och att stora aktörer inser att det också är ett svar på utmaningarna att rekrytera och behålla nya talanger inom branschen.

En fyradagarsvecka skulle göra arbetet inom byggbranschen mer tilltalande för nyanställda, minska den fysiska och psykiska belastningen för äldre arbetstagare – vilket innebär färre förtidspensioneringar – och göra det lättare för kvinnor att komma in i branschen, då långa arbetsdagar ofta skrämmer bort kvinnor som vanligtvis tar det största ansvaret för exempelvis vård av barn och föräldraledighet.

En ökad användning av digital teknik och övergången till 3D-verktyg och BIM innebär att vi nu har möjligheten att ändra tankesätt och byta ut ålderdomliga metoder. Ökande användning av programvaror för projekthantering både ute på byggarbetsplatsen och på kontoret innebär att vi nu kan koppla upp oss till byggarbetsplatsen snabbt, enkelt och,  kanske ännu viktigare, från var som helst. Detta öppnar upp fler roller i branschen för de som kan behöva arbeta mer flexibelt och gör det enklare att få livspusslet att gå ihop.

Tid som går förlorad med att söka eller vänta på saknad information kommer snart att bli ett minne blott genom att arbeta på nya och innovativa sätt. Detta, i kombination med mer innovativa resultatbaserade affärsmodeller, kommer att vara transformerande för branschen. Det kan faktiskt hävdas att en förkortad arbetsvecka med största sannolikhet skulle ha större och bredare fördelar på byggarbetsplatsen än på kontoret. Med ett starkare fokus på balans mellan arbete och fritid i kombination med digitala verktyg som gör det möjligt, befinner vi oss vid en vändpunkt när det gäller att förändra synen på branschen. Nu är frågan bara när, inte hur.