Nyheter

Cirkulär upphandling

Cirkulär upphandling skapar många frågor hos beställare som ska göra upphandlingar. Men med ett öppet sinne kan man komma långt även om det cirkulära perspektivet är något nytt för den moderna bygg- och fastighetsbranschen. Ämnet togs nyligen upp på ett seminarium i CCbuilds serie Kunskapsbygget.

Anna Bernstad, hållbarhetsstrateg på Stadsfastigheter Malmö stad menade att upphandling av tekniska konsulter är en stor möjlighet för beställande organisationer att få in rätt kompetens i verksamheten, bara de tänker längre i än i traditionella referensprojekt och verifikat.

–Vad vi har gjort i Malmö är i stället till exempel att i intervjusammanhang ringa in vad det finns för engagemang och intresse för frågan hos konsulten. Konsulter rör sig snabbt mellan företag, därför är det också viktigt att höra hur konsultbolagen garanterar att de behåller sin kompetens om frågorna, sa Anna Bernstad.

Om ramavtal slutits innan cirkularitet blev aktuellt kan ökad dialog hjälpa till.

– Vi tittar på att ha leverantörsträffar där vi frågar konsulterna vilka målsättningar och ambitioner de har inom cirkularitet. Kravställningen är bara en del, sa Anna Bernstad.

I entreprenadupphandlingar finns det en del ”lågt hängande frukter” där det går att ställa cirkulära krav, menade Anna Bernstad. Som att tidigt skapa planer för hantering av överblivet material och rivningsmaterial och specificera vilka varor vid en rivning som ska tillfalla beställaren.

Många beställare upphandlar idag återbruksstöd och där upplever Anna Bernstad att beställare måste bli mycket mer specifika i vad de vill ha av konsulterna.

– Om man inte är tydlig med vad man vill ha ut av en återbruksinventering kan man inte förvänta sig att få exakt vad man har behov av, sa hon.

Cirkularitet måste komma in i hela upphandlingskedjan, och är därför också viktig i förvaltningsskedet.

– Där kan man till exempel i förfrågningsunderlag till potentiella anbudsgivare ställa frågor om cirkulära processer. Det blir en väldigt tydlig signal om vad man vill ha, sa Anna Bernstad.

Göteborgs stad har tagit fram vissa rutiner för cirkulära krav i ramavtal. När det gäller miljökonsulter har staden skrivit in i ramavtalet att de ska kunna leverera inom återbruksinventering, materialinventering och återbrukskoordinering. Byggnadsarkitekter som upphandlas ska bland annat kunna arbeta med att minska uppdragets negativa klimatpåverkan.

– Men vi har sett att i ett ramavtal där man ska kunna avropa många olika projekt är det svårt att pinpointa exakt mängd återbruk. Det behövs i stället att projektledarna själva sätter de här ramarna för varje projekt, sa Frida Torbäck, miljöspecialist på Göteborgs Stads avdelning för inköp och upphandling.

I ett kommande parkeringshusprojekt i Hyllie ska Parkering Malmö låta bygga en återbrukad fasad. Parkeringshus är unikt bra projekt för återbruk, menade Annika Fernlund, Avdelningschef Bygg och fastighet på Parkering Malmö.

– Vi har inte så komplexa byggprojekt, vi jobbar bara med grundläggning, stomme och fasad och har sparsmakat med installationer, sa hon.

Arkitekten har haft en viktig roll i projektet och lyckades hitta stansplåtsspill och plåtar från plattvärmeväxlare från Stena recycling och kasserade ornamenterade glas från Lärarhögskolan. Exempel på upphandlingsdetaljer som blev aktuella i projektet var att Totalentreprenören måste ta höjd för demonteringskostnader, rengöring av glasen och fick ansvaret för infästningsdetaljerna. Men garantin för själva materialet måste ligga på entreprenören och därför testades glasen noga på Lunds tekniska universitet.

– Nu är bygglov inlämnat och det ska bli jättespännande att se hur det går för en ganska klassisk entreprenör att jobba med en beställare med extremt höga ambitioner kopplat till återbruk, sa Annika Fernlund.

Fakta Kunskapsbygget
Kunskapsbygget startade 2021 inom Centrum för cirkulärt byggande. Det är en rad nätverksträffar riktade till CCBuilds samarbetsparter med syftet att inspirera och sprida erfarenheter om cirkulärt byggande.
CC build är en arena där branschens aktörer möts under ledning av IVL Svenska Miljöinstitutet och samverkar kring återbruk och cirkulära materialflöden vid byggande, rivning och förvaltning med målet att åstadkomma återbruk i industriell skala och att dela kunskap med varandra.
Parkeringshus är unikt bra projekt för återbruk, menade Annika Fernlund, Avdelningschef Bygg och fastighet på Parkering Malmö. Illustration Sege Park: Lloyd’s Arkitekter