Nyheter

Brf Vivas gårdar, Göteborg tävlar i Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur

De miljöer vi rör oss i utomhus har stor betydelse för hur både vi och jordklotet mår. Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur kan i år gå till två torg, en bostadsgård eller en lekpark.

Juryn har valt fyra utemiljöer som präglas av hållbarhet, och som lyckas skapa en speciell atmosfär för människor att trivas i.

– Det som kännetecknar de fyra tävlande – och även andra av de föreslagna vi har besökt – är att landskapsarkitekterna verkligen har jobbat med sina platser, de har förstått och förädlat dem på ett skickligt sätt. Flera av utemiljöerna visar prov på effektiv resursanvändning, och i tider av klimatomställning måste vi hitta sätt att skapa mycket av lite, säger Sam Keshavarz, landskapsarkitekt LAR/MSA och juryns ordförande.

Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur går till en utemiljö av hög arkitektonisk kvalitet gällande formgivning och utförande. Priset har delats ut sedan 1992 och firar alltså 30-årsjubileum i år.

Vem som helst kan skicka in förslag på pristagare, i år kom cirka 35 förslag in. Juryn gör ett urval och undersöker de mest intressanta på plats. Fyra nomineras utifrån det till priset – vem av dem som vinner avslöjas på Arkitekturgalan den 7 april.

– Sveriges Arkitekter vill genom det här priset lyfta landskapsarkitekturen och visa vilken förmåga den har att stimulera och stödja de miljöer vi lever i. Årets nominerade tillgodoser särskilt fint barnets behov ur ett hållbart perspektiv, säger Anna Leonsson, förbundets vice ordförande.

De fyra tävlande är:

Brf Vivas gårdar, Göteborg

Ett överraskande och dramatiskt svar på vad en bostadsgård kan vara, som visar vägen mot nya former för samarbete.

– Intressant här är att man inte har sprängt mer än nödvändigt. Utifrån det är berget förädlat, med spänger och planteringar i skrevor som stöttas med murar av sprängsten. En annan positiv sak är att det här inte är en ”ritbordsprodukt” utan att landskapsarkitekten har jobbat tätt tillsammans med entreprenören på bygget, säger Sam Keshavarz.

Arkitekt: 02landskap arkitektkontor. Beställare: Riksbyggen.

Clemenstorget, Lund

När spårväghållplatsen ger torget en huvudroll samsas historiska värden väl med dagens i en skickligt avvägd gestaltning.

– Clemenstorget har varit kärt för många genom åren men har legat slumrande. Nu är det väckt till liv genom spårtrafiken och en ny utformning med stark karaktär. Här finns en del ”osynligt” och varsamt arbete med de befintliga platanerna, i form av växtbäddsrenovering och dagvatten. Det nya torget stöder det dagliga livet och har blivit en självklar mötesplats. Det är slående hur stämningsskapande torget har blivit, säger Sam Keshavarz.

Arkitekt: White arkitekter. Beställare: Lunds kommun.

Stora torg, Eslöv

En omdaning med tonvikt på trivsel, lekfullhet och skönhet där torgets parkeringar får lämna plats åt handel och vardagsliv.

– Eslöv är en liten stad med ett stort torg, som väljer att plocka bort bilarna. Det är alltid ett modigt politiskt beslut och en bra prioritering. Juryn vill också lyfta arkitekternas skickliga behandling av nivåskillnader som innebär att torget på ett bra sätt kan erbjuda många fler funktioner än ett torg vanligtvis gör, säger Sam Keshavarz.

Arkitekt: Sydväst arkitektur och landskap. Beställare: Eslövs kommun.

Vårbergstoppens lekplatser, Stockholm

Arkitekternas inlevelse i leken ger en urbanekologi där fantasin får fritt spelrum i lekplatsernas delar Äventyret och Sagoskogen.

– En stark idé som ger stor frihet åt lekens fantasi. Här träder man in i en magisk plats, en slags saga. Till det bidrar växtvalet, i form av skulpturalt formade träd, och lekredskapen. Vi i juryn har besökt många lekplatser i år, men här har man tagit det till en ny nivå med en utformning som är anpassad för just den här platsen, säger Sam Keshavarz.

Arkitekt: Land Arkitektur. Beställare: Trafikkontoret, Stockholms stad.

På bilden: Brf Vivias gårdar, Göteborg. Arkitekt: 02Landskap

Foto: Ulf Celander