Nyheter

Vestre presenterar Briskeby formgiven av Andreas Engesvik

Vestre presenterar Briskeby formgiven av Andreas Engesvik Briskeby, formgiven av Andreas Engesvik, är Vestre senaste bänktillskott. Bänken, som med sina tre meter är den längsta i hela Vestres sortiment, har ett tidlöst skandinaviskt uttryck och oavsett vilken miljö Briskeby placeras i bidrar den till en generös och social mötesplats med plats för många.

Den huvudsakliga idén med Briskeby är den arketypiska designen. Bänken har ett minimalistiskt uttryck och konstruktionen skapar en känsla av att något hålls upp med hjälp av enbart stål och trä. Rätt materialval var en viktig utgångspunkt under design- och tillverkningsprocessen, där det ljusa träslaget bidrar till att ge bänken ett delikat, mjukt och humant uttryck.

– Vi har använt materialen på ett naturligt, effektivt och traditionellt nordiskt sätt. Det är ett gammalt sätt att konstruera på som väcker associationer till bänkar av timmerstockar och hur många äldre timmerhus är byggda. Det ger bänken väldigt enkla och vackra proportioner. Bänken är också väldigt rationell i sin karaktär. Trä och järn är två av de äldsta materialen vi människor tillverkat saker av. Metallstativet har en nästan evig struktur, medan plankorna vid behov kan bytas ut efter många års användning och slitage. Det gör det enkelt att alltid kunna förnya produkten, säger formgivaren Andreas Engesvik, som tidigare varit med och tagit fram den hyllade Munch-serien tillsammans med Jonas Stokke för Vestre.

Användningen av den långa sitsen handlar om att flytta fokus till själva råvaran och den teknik som används för att maximera träets längder och bredder. I kombination med den nya trätekniken utforskas också andra ytbehandlingar som är både funktionella och visuellt tilltalande.

– Det var ett ganska specifikt uppdrag som gick ut på att skapa en lång bänk. En så pass lång bänk ställer vissa krav på de tekniska aspekterna. Det krävde att vi jobbade på ett förhållandevis enkelt sätt, vilken kan vara en utmaning i sig. Eftersom vi ville använda långa och tjocka plankor behövde själva stativet vara väldigt solitt men samtidigt ha en lättare känsla, för att bänken inte ska kännas överdimensionerad. Betraktad framifrån har den ett extremt minimalistiskt formuttryck där ryggstödet och sitsen går ihop på ett naturligt sätt, fortsätter Andreas Engesvik.

Som standard levereras bänken i nordisk furu impregnerad med linolja. Den går även att få i målad Accoya. Accoya är ett formstabilt träslag som passar väldigt bra att måla. Stålet som används ger 30 procent lägre utsläpp av växthusgaser än världsgenomsnittet och har livstidsgaranti mot rost. Det kan även pulverlackeras i 200 RAL-färger.