Nyheter

Anrika Universitetsgata 2 i Oslo omvandlas till moderna kontorslokaler

I Universitetsgata 2 i Oslo har Entra utvecklat moderna kontorslokaler i norska Televerkets gamla huvudkontor.

– Ungefär hälften av byggnaden är vad jag kallar skrädderi. Det vill säga, det finns väldigt lite kopieringseffekt. Byggnaden byggdes i en helt annan tid, för ett annat bruk och i olika byggskeden, förklarar Fredrik Helmen.

Han har anställts som projektledare för Entra, från SQM, och har varit med från starten av det som kallas ett nytt kraftcenter för teknologer i centrala Oslo. När kontraktet från det norska Helsedirektoratet gick ut utan att förlängas fick Entra tänka om i den 17 våningar höga byggnaden som tornar upp sig över St. Olavs torg i Oslo.

– Det är cirka 15 000 kvadratmeter som är helt unika varje kvadratmeter. Det gör det väldigt komplext i förhållande till planering och planering, förklarar Helmen.

Projekt Rebel är redan nominerad till norska Stadspriset 2022. Universitetsgata 2 har en lång historia och stod färdigt i två olika byggetapper – ett 1962 och ett 1971.

Då var det Televerkets huvudkontor, som hade lokaler där operatörer ställde upp och rodde och vidarekopplade samtal.

Den sjätte av de tio kvalitetsprinciperna är att:

”Bra byggnader och områden har lång livslängd”.

Entra övervägde många olika ärenden, bland annat att riva och bygga något helt nytt, men hamnade i ett samarbete med hyreskonceptet Rebel.

– Det var ganska mycket yta i basen, vilket inte var särskilt kommersiellt bra ytor. Vi kliade oss verkligen i huvudet över vad vi skulle göra med dem, förklarar Helmen.

Lösningen blev att parkeringskällaren gjordes om till cykelparkering och omklädningsrum för de anställda, samt vinbar, expo, kök och bar öppen för både allmänheten och hyresgästerna i byggnaden.

– Vi har bevarat allt vi kan och vi har gjort om parkering och mörka källare till användbara ytor så att både vi och Oslo stad tjänar på det. Helmen brukar förklara att projektet har arbetat i team med byggnaden och ser möjligheter kring begränsningar som befintliga pelare och byggnadsskal. 

– Entra och projektgruppen har varit väldigt duktiga på att sätta rätt funktioner på rätt plats. Det hade varit mycket lättare att riva hela byggnaden, på det sättet processmässigt. Vi har inte jobbat så här utan tittat på byggnadens unika egenskaper. Med omvandlingen och utnyttjandet av området har vi sparat både ekonomiskt och miljömässigt, förklarar Helmen. 

Korta kontorskontrakt 

Alla kontorsytor i det 17 våningar höga kontoret hyrs ut till olika företag, där de minsta kan ha en kontorsyta och de största runt 60.

– Vi har korta hyreskontrakt, ofta ett halvår, så här ska byggnaden fungera till 100 % från dag ett. Det gör att det är stort fokus på användarkvalitet, förklarar Helmen. 

Han menar att upplägget med gemensamma kostnader som ingår i hyran, hjälper till att fokusera på optimal energiförbrukning och ekonomisk hållbarhet från hyresvärdens sida.

Utöver kontorslokaler och mötesrum har Rebel fokuserat på multianvändning så att byggnaden även kan användas på eftermiddagen och kvällen. Dessutom finns en matsal, café, bar och vinbar som är öppen för allmänheten.

– Jag brukar säga att vi jobbade i team med byggnaden. Vi tittade på rummen och vad som fanns där, och tänkte: Vad kan vi skapa här. En del av konceptet är att man måste ta de egenheter man får, förklarar Helmen.

Han visar stolt upp det ursprungliga betonggolvet med färgstänk, gamla toalettdörrar och skåror i pelare som är markerade med bladguld.

Det kanske mest unika i byggnaden är de tre nedre våningarna. Under marknivån fanns ursprungligen parkeringsplatser med cirkulär nedfart. När byggnaden skulle förvandlas var det sluttande golvet ingen fördel, men med kreativ design och rymdbyggd inredning har detta blivit garagebaren Skråplanet.

– Byggnadens funktion har förändrats, men i alla tre faserna har man lyckats skapa en unik produkt i byggnadens lokaler. Det är vad jag tycker är ganska unikt. Det är många man ser som sliter och börjar med tomma blad, vilket kan vara trevligt, men jag tror att det är viktigt att man jobbar mycket med befintliga byggnader, för det är det mest av, avslutar Helmen.

Fakta:
Beställare/utvecklare: Entra
Projektledning: SQM och Aase Prosjekt
Entreprenör: Skanska
Arkitekt: Mad Arkitekter
Inredningsarkitekt: Krohnark