Nyheter

Träskivor i våtrum – ett miljövänligt alternativ

Vattentäta väggmaterial i trä för våtrum är betydligt vanligare i Norge än i Sverige. Och i många andra länder väljer man också väggskivor med en lång rad goda egenskaper som alternativ till kakel. 

– Det stora fokuset på miljö och koldioxidavtryck går litet våtrumsmarknaden förbi, säger Mikael Nordh, Sverigechef på företaget Fibo AB. I Sverige är det nästan uteslutande kakel som gäller för våtrum medan man i Norge har en helt annan inställning till alternativet träskivor. Medan träskivor bara står för 2 procent av våtrumsmarknaden i Sverige är motsvarande siffra i Norge 30 procent.

Fibo levererar vattentäta väggsystem för både bad, kök, tvättstugor och andra våtrum i bostäder och i offentliga miljöer, exempelvis butiker, restauranger, omklädningsrum och sjukhem.

– Vi går i bräschen och förnyar marknaden med väggskivor som grundar sig på en björkplywood som kärna, spärrlaminat på baksidan och ett högtryckslaminat på framsidan, säger Mikael Nordh. Det är inte plast utan ett pappersbaserat material av som klarar alla våtrumskrav. Det är kostnadseffektivt, hållbart, hygieniskt och tryggt. Skivorna har låg vikt, släta ytor, är antibakteriella och kan återbrukas, alltså användas mycket cirkulärt som byggnadsmaterial medan kakel, som bygger på lera, bara kan användas som fyllnadsmaterial när det rivs och byts ut.

Viktigt se på alternativ

– Det här är en gammal lösning som vi har utvecklat. Vi har funnits i 16 år på den svenska marknaden, men det är en traditionsbunden bransch. Kakel och plastmattor är inarbetade begrepp och har präglat marknaden under flera decennier, så den är inte lätt att förändra. Men ska vi prata hållbarhet och klimatavtryck så är det dags att titta på alternativ. Jag kan förstå om man har en ovilja mot att pröva något nytt, men då gäller det att man också får kännedom om alternativen, säger Mikael Nordh, som säljer via byggvaruhus, byggfackhandeln, hustillverkare och fastighetsägare.

Fibo System säljs utöver Sverige och Norge också i ett 20-tal europeiska länder, i Nordamerika, Australien och Nya Zeeland. All tillverkning sker i företagets norska fabrik.

Att bygga smartare

Att marknaden nu får upp ögonen gällande cirkulärt byggande är något som gagnar alla både i nutid och för framtiden. Det arbete som pågår med att se över hur stor miljöpåverkan en nybyggnation innebär är nödvändigt och samtliga producenter av byggmaterial måste se på hur just deras produkt kan bidra till cirkulärt byggande och återbruk av material vid renovering/rivning.

– Vi som bransch måste ta till oss innovationer, även de innovationer som initialt ej är till gagn för oss, vi har bara en värld och vi måste vara rädda om den, säger Mikael Nordh. Om alla producenter ser på de globala mål som FN satt upp och jobbar efter dessa med bästa förmåga så kommer vi göra en insats för miljön. Fibo har i alla fall sett på dessa och valt ut de mål där vi ser att vi kan göra skillnad.

– Byggbranschen generellt och våtrum i synnerhet måste byggas smartare, effektivare och mycket mer hållbart.