Nyheter

Ambition för Miljöbyggnad Guld

Flertalet byggherrar som använder Miljöbyggnad siktar på nivå Silver. En av de mer sällsynta projekt som har ambitionen Guld är tillbyggnaden av Nya Humanisten vid Göteborgs universitet. Här är Akademiska Hus byggherre, ett bolag som har målet att nå en nollvision för sitt klimatavtryck.

Humanisten har dels byggts om i de befintliga delarna, dels har en 16600 kvadratmeter ny tillbyggnad uppförts som skapat ”Nya Humanisten”.

Miljösamordnare och miljöbyggnadssamordnare

I projektet anlitades Mathilda Silva från Bengt Dahlgren som miljösamordnare och miljöbyggnadssamordnare. För certifieringen användes Miljöbyggnad version 2.2. Den preliminära certifieringen blev klar hösten 2018, drygt två år före inflyttning. När bygget stod klart i december 2020 gjordes en delcertifiering. Denna är frivillig inom Miljöbyggnad, men ger byggherren ett kvitto på att man är på rätt väg.

För de respektive miljöindikatorer som ingår i Miljöbyggnad uppnådde byggnaden Silver eller Guld, och med Guld som totalt betyg. Detta givetvis med undantag av indikatorn Energianvändning som kan följas upp tidigast ett år efter idrifttagande. Detta ska nu göras liksom uppföljning av inneklimatet, bland annat med en enkät hos brukarna. Verifering innebär kontroll av att färdig byggnad uppfyller sökt betyg för respektive indikator från preliminär certifering. Verifieringen ska genomföras senast tre år efter att byggnaden tagits i drift.

Den indikator som under projektering och produktion krävde mycket omsorg var kravet på dagsljus. Bland annat möblering, areor på fönster och skuggningar påverkar nivån av dagsljus.

För miljöbedömning av byggprodukter och -material användes Byggvarubedömningen. Beställaren Akademiska Hus och byggaren NCC hade här stöd från projektets miljösamordnare. Det visade sig att till slut fanns 1200 produkter i huset, och samtliga hade hanterats med Byggvarubedömningen. Användningen av Byggvarubedömningen genererade den loggbok som krävs i Miljöbyggnad.

– Här är det viktigt att få med var i huset de olika produkterna finns och bra att jobba proaktivt med dokumentationen i stället för att lägga in den i efterhand, säger Mathilda Silva.

Allmänna råd

Har hon då några råd till de som överväger att certifiera för Miljöbyggnad Guld?

– Tänk tidigt i projektet vad du vill ha ut av miljöcertifieringen. Miljöbyggnad Silver är redan det mycket bra. Ett alternativt om du inte tänker satsa på Guld är att ha Silver som mål för totalbetyget och välja Guld för några av indikatorerna, föreslår Mathilda Silva. Oavsett vilken nivå som eftersträvas så har byggnadens utformning stor betydelse för indikatorer som dagsljus och solvärmelast. Att ta Miljöbyggnad i beaktning redan tidigt i designprocessen är därför en nödvändighet.

För att klara Silver eller Guld och då även när det gäller energianvändning har arkitekturen betydelse, närmare bestämt dess formfaktorer. En alltför spektakulär arkitektur kan göra det svårt att få bra energiprestanda.

(Fotnot: den idag aktuella versionen av Miljöbyggnad är 3.1)