Nyheter

Byggfaktas Byggstartsindikator: Byggandet planar ut

Byggstarterna av nyproduktionsprojekt fortsätter öka enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. På ett år, mellan januari 2021 och januari 2022, har Byggstartsindikatorn ökat med 6 procent, den lägsta ökningstakten sedan sommaren 2020.

Den årliga ökningstakten är fortfarande betydligt högre för bostäder än för övriga byggnader. Däremot indikeras nu att bostadsbyggandet saktat in och till och med minskat något de senaste månaderna.

– Byggstarterna fortsatte att öka under januari, enligt Byggstartsindikatorn. Till skillnad från tidigare är det dock byggandet utanför bostadssektorn som driver. Pågående projekteringar och befintliga orderstockar tyder på att ökningarna bör fortsätta. Samtidigt finns det dock en del som talar för att toppen är nära som högre byggmaterialpriser, stigande räntor, en begynnande arbetskraftsbrist och det slopade investeringsstödet för bostäder, säger Tor Borg, analyschef på CityMark Analys och Byggfakta.

Byggfaktas månatliga Byggstartsindikator visar hur nybyggnationen i bostadssektorn och övriga fastighetssektorer utvecklas. Indikatorn tas fram genom en bearbetning av uppgifter från Byggfaktas byggprojektdatabas och bygger på de byggstartade nybyggnationsprojektens uppskattade byggkostnader. Genom att indikatorerna tas fram och publiceras med kort tidseftersläpning så ger de en tidig bild av byggkonjunkturen som inte kan ses i offentliga data förrän flera månader senare.

Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader exkl. anläggningar och infrastruktur, steg under januari med 0,5 procent, något högre än förra månaden då ökningen var 0,4 procent. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten 16,7 procent, en tydlig nedgång jämfört med årstakten i december.

Inbromsning för bostadsprojekten

Utfallet för Byggstartsindikatorn för bostäder indikerar att bostadsbyggandet slutat öka. I januari föll indikatorn för bostäder med 0,5 procent jämfört med 0,3 procent månaden innan. Jämfört med samma månad i fjol var uppgången 16,7 procent att jämföra med det reviderade utfallet på 22,0 procent för december.

-T akten i bostadsbyggandet är mycket hög i förhållande till befolkningstillväxten, så en inbromsning framöver vore inte överraskande. Avvecklingen av investeringsstödet för hyresbostäder kan också ha medfört att en del bostadsprojekt stoppats eller skjutits på framtiden, säger Tor Borg.

Nedreviderad prognos för byggstartade bostäder

Byggstartsindikatorerna har en stark korrelation med den offentliga investerings- och byggstatistiken. De är dessutom ledande, dvs förändringar i indikatorerna tenderar att föregå förändringar i de offentliga siffrorna. Det innebär att de kan användas för kortsiktiga prognoser av byggutvecklingen. Om Byggstartsindikatorn för bostäder justeras för kostnadsutvecklingen med faktorprisindex för bostadsbyggande så fås en god prognosindikator för antalet byggstartade bostäder.

– Den inbromsning som syns i Byggstartsindikatorn signalerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder kan komma att toppa tidigare och på lägre nivå än tidigare indikationer visat. Nu väntas årstakten nå 63 000 i början av 2022 för att sedan vända nedåt, säger Tor Borg.

Uppgång för övrigt byggande

Byggstartsindikatorn för övrigt fastighetsbyggande steg under januari med 2,2 procent, den snabbaste uppgången sedan mitten av 2020. Jämfört med samma månad i fjol var dock indikatorn 8,3 procent lägre. I december sjönk byggstartsindikatorn för övriga byggnader med 1,2 procent, samma nedgång som förra månaden.

– Efter att ha fallit under våren och sommaren verkar byggandet utanför bostadssektorn ha vänt lite uppåt under hösten och vintern. Framför allt är industribyggnader som bidrar till uppgången men även logistik och lager ligger på höga nivåer när det gäller byggtakt. För övriga sektorer ser det svagare ut, säger Tor Borg.