Nyheter

Var tionde svensk husägare vill installera solpaneler 2022

Ekonomiska anledningar är det viktigaste skälet för det ökande intresset. Klart högre än miljö. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av betaltjänstföretaget Ecster.

Intresset för solpaneler är fortsatt högt och sex procent av de tillfrågade husägarna uppger att de planerar att installera solpaneler under 2022. Om alla dessa skulle installera solceller skulle det innebära en fördubbling av det privata solcellsbeståndet i slutet av 2022 jämfört med i dag.

För 80 procent av de tillfrågade lockar bättre ekonomi i form av minskade elkostnader. 62 procent anger miljöskäl.

– Det finns en djupt rotad oro att elpriserna fortsätter att vara höga framöver, det blir tydligt inte minst i mina samtal med våra partners och med elleverantörerna. De skenande elpriserna har fått många att börja fundera på olika sätt att minska sina elkostnader, till exempel genom att generera egen el, säger Ulf Strandberg, Market Specialist inom solenergi på Ecster.

Nästan var tredje husägare anger också ett ökat värde på huset som anledning att installera solpaneler. Undersökningar från Mäklarstatistik har också visat att hus med solpaneler både får fler besökare på visningar och fler budgivare.

Det som hindrar fler att skaffa solceller är en för dyr initial kostnad. 14 procent uppger även att det är för lång återbetalningstid, medan sju procent anger att bidraget från staten är för lågt. Bidraget, som också kallas det gröna avdraget, gör att man kan dra av delar av både material-och arbetskostnader direkt.

– Ekonomin är alltså både en drivkraft och ett hinder för de som vill installera solpaneler. Det är en stor investering initialt, men samtidigt har solceller sjunkit i pris och ökat i effekt under den senaste tiden. Elpriserna förändrar också kalkylen. I vanliga fall betalar en installation på ett hus med normalkonsumtion av sig efter 8-10 år, men om de höga elpriserna fortsätter kan det vara betydligt snabbare återbetalning framöver, säger Ulf Strandberg.