Nyheter

Kriminaliteten i byggbranschen växer dramatiskt – nu krävs krafttag för vända en oroande utveckling

Kriminalitet är ett växande problem och svartarbetet inom byggbranschen har mer än fördubblats de senaste tio åren, konstaterar Byggmarknadskommissionen i sin slutrapport som presenterades den 25 januari.

Kommissionen lägger förslag till åtgärder inom fem områden för att komma åt den utbredda arbetslivskriminaliteten i branschen. Bland annat föreslås striktare regler vid ROT-jobb och minskad sekretess mellan myndigheter.

Uppdraget för Byggmarknadskommissionen och dess ordförande Stefan Attefall, har i stora drag handlat om att kartlägga och bedöma rådande förhållanden på svensk byggmarknad avseende fusk och kriminalitet.

I en rapport ”Från svart till vitt – vänd den osunda utvecklingen i byggbranschen” som presenterades vid en digital konferens den 25 januari, har kommissionen presenterat förslag för att motverka arbetslivskriminaliteten i byggbranschen.

– Det vi föreslår omfattar alla aktörer med anknytning till byggbranschen. Alla undersökningar pekar entydigt mot att arbetslivskriminaliten i byggsektorn är omfattande och växande, säger Stefan Attefall.

Åtgärderna som kommissionen lägger fram berör följande fem områden:

Upptäck och motverka arbetslivskriminalitet

Utländsk arbetskraft

Byggtjänster i hushållen, dvs ROT-programmet

Offentlig upphandling

Branschen och parternas ansvar

Bland förslagen återfinns bland annat att sekretessen mellan myndigheter ska minska, sekretessen på företagens skattekonto ska brytas samt att handläggningstiderna för mål i förvaltningsdomstolarna ska kortas. Dessutom föreslås att även privatpersoner ska ta ett större ansvar vid de tillfällen då hushåll anlitar företag för olika byggtjänster.

Under fjolåret uttryckte också Magdalena Andersson, då finansminister och nu som bekant statsminister, att regeringen vill öka trycket och att en ny myndighet som fokuserar på just arbetslivskriminalitet ska tillsättas. Och samarbetet mellan olika myndigheter är viktigt i sammanhanget – Polis, Skatteverket och Arbetsmiljöverket hanterar olika information och verktyg för att komma åt de företag som fuskar.

Bakgrund och samhällsutveckling

Det är ett välkänt faktum att byggmarknaden utgör en viktig del i samhällsekonomin och den bidrar till välfärdsutveckling, modernisering och även förstås som bärare av sysselsättning i hela landet. Därför är det förstås viktigt att de sociala strukturerna fungerar vilket är liktydigt med goda sociala villkor för arbetstagare och likvärdiga konkurrensvillkor mellan företag.

– De kartläggningar som vi i Byggmarknadskommissionen låtit göra visar klart och tydligt att det finns ett stort antal metoder som medför brott mot lagar och avtal. Som exempel kan nämnas arbetstagare som inte får den lön som utlovats eller att svart arbetskraft används, säger Stefan Attefall.

Kommissionen har identifierat tre företeelser som bidragit till den ökade kriminaliteten:

1/Sveriges EU-inträde 1995 underlättade den fria rörligheten och den fick en ny innebörd 2004 när tio nya länder, främst från Östeuropa, blev medlemmar.

2/Den ihållande högkonjunkturen med stor efterfrågan på arbetskraft som följd.

3/De stora byggföretagen har minskat antalet egna arbetare och förlitar sig i högre grad på att använda underentreprenörer.

I slutrapporten föreslår Byggmarknadskommissionen bland annat att:

Arbetsgivare som inte tillämpar minst de arbets- och anställningsvillkor som har varit en förutsättning för ett beviljat arbetstillstånd ska kunna drabbas av en sanktionsavgift beslutad av Migrationsverket.

Det straffrättsliga skyddet mot människoexploatering stärks, genom att det i brottsbalken införs en ny bestämmelse mot arbetskraftsexploatering.

En ny bestämmelse i brottsbalken införs som med för att det blir straffbart för arbetsgivare att träffa avtal med arbetstagare om återbetalning eller kvittning av lön och andra ersättningar.

En ny skadeståndsbestämmelse införs i utstationeringslagen. Det allmänna skadeståndet till en svensk facklig organisation när ett utstationerande företag bryter mot kollektivavtal ska bestämmas till en sådan nivå att det inte blir lönsamt att bryta mot avtalet.

Det införs krav på att elektroniska personalliggare används vid en byggtjänst för vilken man ansöker om skatteavdrag genom ROT-systemet.

Ett företag som begär en utbetalning från Skatteverket inom ramen för rotsystemet även ska lämna uppgift om vilka arbetstagare som har utfört arbetet.

ID06-systemet bör utvecklas – så att möjligheten att kopiera ID-kort försvåras.