Nyheter

Fler träd i svenska städer? Nu finns det en flexibel lösning

Trädrötter på avvägar är ett stort hinder för fler träd i svenska stadsmiljöer. Nu finns det emellertid olika lösningar på problemet, och detta har man bland annat anammat vid ett nytt pilotprojekt, där kassetter håller koll på rötterna och ger en bra tillväxtmiljö. 

Många har någon gång gått runt i en sommarhet storstad, där det kan vara svårt att hitta svalkande skuggiga oaser. Det finns ofta sparsamt med kylande träd i stadsmiljöer, och det beror bland annat på att det har varit svårt att hålla reda på de växande trädens rötter.

Förstörd asfalt och ytbeläggning har ofta blivit resultatet när träden växer i stadsmiljön, och därför har man valt bort träd vid anläggningsarbetet.

– Det är synd att vi inte har lyckats införa fler träd i stadsbilden i svenska städer, eftersom det finns många positiva sidovinster med detta. Dessbättre håller fokus på att skifta till trädens positiva effekter, och bland annat FN arbetar hårt för att fler träd ska planteras i städerna under insatsen ’Trees in Cities’, säger Vidar Handal, som är produktchef för dagvattenlösningar på Wavin.

Infrastrukturleverantören Wavin har nyligen tagit fram ett nytt förslag på hur man kan lösa utmaningar genom att integrera träd på ett optimalt sätt. Produkten heter TreeTank och är en kassettlösning som gör att trädet kan växa i ett begränsat men tillräckligt stort område utan att förstöra andra delar av infrastrukturen.

Därför är träd viktiga

Enligt Vidar Handal är det logiskt att träd är populära och nu ingår i allt fler stadsprojekt. Det finns nämligen en rad fördelar för både miljö och hållbarhet med att man skapar gröna oaser i städerna.

– Träden har en kylande effekt på storstäder, där den naturliga avkylningen är mindre än ute på landet. Samtidigt binder träden också mycket koldioxid och andra skadliga partiklar och omvandlar dem till syre. Faktum är att ett träd kan absorbera 150 kilo koldioxid om året.

– Dessutom säkerställer träd i städer god dränering när det finns överskottsvatten. Generellt har vi i Sverige för mycket vatten i våra städer, och där kan TreeTank-kassetterna fungera som en vattenreservoar under perioder med mycket nederbörd. Samtidigt är avdunstningen från ett träd upp till 500 liter per dag, och det säger sig självt att det också kan minska problemen med dagvatten i städerna, om det skapas tillräckligt många gröna oaser. Slutligen bidrar träd i städerna till att ge invånarna psykiskt välbefinnande och till att ge renoveringsprojekt en arkitektonisk twist, säger Vidar Handal.

Snabb installation och enkel rördragning

Wavin har stora förväntningar på TreeTank i Sverige och Vidar Handal räknar med att Wavins produkt kommer att stå sig väl i konkurrensen med andra kassettlösningar på marknaden. Det beror främst på två unika egenskaper.

– Först och främst är arbetsflödet med TreeTank snabbare, eftersom det är enkelt att montera kassetterna. Ännu viktigare är dock att det går snabbare att fylla TreeTank med jord än andra lösningar på marknaden. Därför kan anläggningstiden förkortas, vilket är viktigt i stadsmiljöer där till exempel butiker och andra verksamheter drabbas av intäktsbortfall under anläggningsprocessen. I TreeTank installeras även dräneringsrör som fungerar som bevattningssystem. Rören infiltrerar och fördröjer vattnet och gör att det sipprar ut till trädrötterna över tid. Under extrema torkperioder kan de enkelt fyllas på från tankbilar. När rören inte är vattenfyllda cirkulerar syret i rören ner till rötterna.

– Slutligen kan rören på grund av kassetternas storlek installeras som vid en traditionell anläggningsprocess. Det är möjligt att dra befintliga eller nya rör genom TreeTank. Det ger en rad fördelar och stor flexibilitet i både projekteringen och anläggningsarbetet, eftersom entreprenörer och byggherrar inte behöver lägga onödiga resurser på att gräva, poängterar Vidar Handal.