Nyheter

Ljungby Golv: Dokumenterad golvkonstruktion ger klimatvinster

– Varför vänta med klimatdeklarationer bara för att det inte är lagstadgat ännu? Vi har ju verktygen redan idag, säger Per Andersson på Ljungby Golv och syftar bland annat på den kretsloppsmärkning som finns i tjänsten Golv- och Våtrumskontroll.

– För att bli ett riktigt vasst redskap krävs dock att nödvändiga produktuppgifter läggs in kontinuerligt i systemet.

Kretsloppsmärkningen innehåller två delar; elektronisk byggvarudeklaration, eBVD, och en skötsel- och underhållsdel. Funktionen ingår i Golv- och Våtrumskontroll med möjlighet att dokumentera hela golvkonstruktionen från betong upp till färdigt slitskikt.

– Det ger en unik spårbarhet. Vi vet precis vad som finns i konstruktionen. Det blir enkelt att göra klimatdeklarationer och att återbruka och återvinna vid utrivning. Här finns stora vinster att göra både för klimat och plånbok.

För att kretsloppsmärkningen ska användas och efterfrågas i högre grad än idag ser Per Andersson två utmaningar. Dels menar han att offentliga myndigheter skulle vinna mycket på att ha kontroll på sina installationer, från betong till slitskikt, och här skulle kretsloppsmärkningen vara en ypperlig lösning.

– Man kunde kanske till och med ha det som krav i sina upphandlingar. Sedan måste också branschen själv bli mer digitalt aktiv och lägga in produktspecifikationer i eBVD. Nu får ofta golvföretagen själva jaga uppgifterna och det tar tid.

– Strukturen för kretsloppsmärkning är på plats, men anledningen till att det inte riktig flyger ännu är att alla led inte sköter sin del. Fattas en länk så brister hela kedjan, säger Per Andersson.