Nyheter

Hållbarhetseffektivt fasadtegel i Sveriges första klimatneutrala radhusområde

I utkanten av Malmö växer just nu en helt nytt bostadsområde fram. Här finns också Sveriges första klimatneutrala radhusområde, byggt av bland annat tegel.

Här har Beijers specialistavdelning Fasad & Betong varit drivande i jakten på det mest hållbarhetseffektiva fasadteglet på marknaden som gör det möjligt att klara den klimatneutrala byggnadsnormen.

– Projektet ligger så otroligt rätt i tiden och vi på Beijer är väldigt stolta över att vara totalleverantör till det första radhusområdet i Sverige som byggs klimatneutralt. Vi är specialister på material och driver detta arbete tätt tillsammans med arbetsgruppen på Skanska som jag skulle säga är marknadsledande på byggnationer av detta slag, säger Mikael Liljenfors, specialist inom fasad och betong hos Beijer Byggmaterial.

Själva området som har namnet Gottorps Hage består av 40 småhus och 14 radhus, där radhusen är de första helt klimatneutrala i Sverige. Samtliga hem har stort fokus på hållbarhet och alla är märkta med Svanen. Eftersom projektet tar ett helhetsgrepp gällande hållbarhet så byggs husen energieffektiva, vilket också kommer vara en stor fördel för de boende då driftkostnaden kommer kunna hållas nere. Det är svårt att helt komma bort ifrån att generera utsläpp vid ett byggprojekt, därför kompenseras dessa via solenergi på taken som på sikt gör projektet klimatneutralt.

– När vi började att planera projektet så gick vi igenom varje liten del i byggprocessen för att se vilka åtgärder vi behövde göra för att hålla utsläppen nere. Detta arbete är helt avgörande för att kunna uppnå målet med ett hållbart byggande. Det handlar om att ta ett helhetsgrepp på hela projektet allt från material, transporter, uppvärmning och så vidare, säger Jessica Andersson, projektutvecklare Nya Hem på Skanska.

Mikael Liljefors arbetar på Beijers specialistavdelning Fasad & Betong och blev tidigt involverad i att ta fram ett fasadtegel som hade så lågt CO2-värde som möjligt. Efter att ha skannat marknaden och leverantörer landade han i en sten från Wienerberger och deras sten LESS.

– Det unika med det här fasadteglet är att det har tre hål mitt i stenen vilket bidrar till att tillverkningen kan göras med mindre CO2-utsläpp. Produktionen drivs också av 100% biogas, som i produktionen ger en reduktion av CO2 på 60-80 procent jämfört med traditionellt fasadtegel, vilket så klart är en viktig fördel. Det är en branschjakt inom området kring hållbarhet där alla leverantörer jobbar hårt framåt. Det här är helt avgörande för leverantörerna att kunna leva upp till och det ska bli spännande att se vad som kommer hända framåt inom området, säger Mikael Liljenfors.

De 14 radhusen kommer ha en fasad av tegel med inslag av trä. De båda komponenterna är viktiga för att kunna pressa ner utsläppen.

Beijer Byggmaterial har ett tydligt mål att vara proffskundernas förstahandsval för hållbart byggande och har många initiativ pågående inom området.

– Vi på Beijer förstår värdet av vad branschen vill inom hållbarhet och placerar oss i förarsätet. När vi tillsammans med de stora aktörerna som Skanska kan vara med och driva större hållbarhetsprojekt så har vi möjlighet att verkligen göra skillnad för klimatet, säger Mikael Liljenfors.

Fakta fasadteglet LESS:

De tre hålen i LESS minskar förbrukningen av råvaror med ca 10% och energiförbrukningen vid torkning och bränning med ca 20%. Dessa miljömässiga fördelar uppnås utan att ändra det minsta på teglets estetik och utseende. LESS har precis samma uttryck och mått som traditionellt slaget tegel – bara utformat med tre hål i mitten.

Läs mer om de klimatneutrala radhusen i Gottorps Hage:

https://bostad.skanska.se/sok-bostad/malmo-gottorps-hage/klimatneutralt