Nyheter

Cyklisk tidplan lyfter byggprocessen till industriell nivå

– Det är alldeles för ovanligt och det är få som klarar av det i praktiken. Men när man får till cyklisk tidsplanering av produktionen i ett byggprojekt är det extremt rationellt och extremt lönsamt!

Detta säger Olle Lewenhaupt, projektledare för projekt Kvarteret Poolen i Solna.

Ett projekt som nyligen tilldelades kvalitetsutmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet. Utmärkelsen tilldelas projekt som uppvisar extraordinärt hög kvalitet på projektgenomförandet.

Ett stort och komplext projekt

Kvarteret Poolen är ett i alla bemärkelser stort och komplext projekt. I bottenplan en ny simhall på 5000 m2 för Solna stad. Och 35 000 kontorsyta 35 000 m2 fördelat på tio våningsplan ovanför. Totalt är fler än 2 500 personer registrerade i projektet via ID06 varav ca 1 000 arbetar mycket i projektet. Hur håller man ihop ett sådant stort projekt och får det så framgångsrikt?

Tillämpning av en industriell byggprocess

När man tittar på mätresultaten från kvalitetsmätningen med PQi slås man av en insikt. Det är ett projekt som sticker ut genom att inget sticker ut. Även om mätresultaten är jämna och alla ligger på en hög nivå kan man dock konstatera att ”planering” ligger i yttersta topp. Orsaken till detta är att projektet tillämpar så kallas cyklisk produktionsplanering. Detta gör att man i praktiken tillämpar en industriell byggprocess på en platsbyggd byggnad. Tomas Holmér, projektchef på NCC förklarar vad det innebär i praktiken.

Avvikelser mot tidplan upptäcks redan efter ett par dagar

– På sju av tio våningsplan bygger vi likartade kontorsytor. Vi har delat in varje våning i två etapper, vilket skapar 14 lika etapper. Varje yrkeskategori får jobba 14 dagar ”ostörda” på varje etapp. Sedan går de vidare till nästa etapp och gör samma jobb där och så vidare. Varje yrkesgrupp reglerar resurstillsättningen så att jobbet tar exakt 14 dagar. Varje yrkesdel stäms av mot tidplan två gånger per vecka. Vi ser således redan efter ett par dagar om någon ligger efter och behöver justera sin resurstillsättning. Detta gör att det nästan är omöjligt att inte hålla tidplan, berättar Tomas Holmér.

Underentreprenörer kan sänka sitt pris och ändå tjäna pengar

Det är Fabege som handlat upp den cykliska produktionsplaneringen av NCC, som i sin tur handlat upp alla underentreprenörer.

– Underentreprenörer som lär sig jobba med cyklisk tidplan upptäcker att de tjänar pengar. Det skapar ordning och reda och de kan planera sina resurser. Vissa entreprenörer börjar med tio personer. Eftersom de jobbar repetitivt effektiviserar de själva och kan sluta med sex-sju personer. När de offererar nästa jobb kan de sänka sitt pris och ändå tjäna pengar, berättar Per Lindfors, projektchef på Fabege.

FAKTA OM PROJEKTET:

Total projektbudget för kontorsdelen är ca 1 000 MSEK. Fabege är byggherre och NCC är generalentreprenör. Byggnaden är ritad av Strategisk Arkitektur.

FAKTA OM UTMÄRKELSEN ”PQi – UTMÄRKT PROJEKTKVALITET”:

PQi ger byggherrar och byggentreprenörer nya förutsättningar att jobba med datadrivet och faktabaserat förbättringsarbete. Totalt har cirka 200 byggprojekt mätts med PQi under det senaste året. PQi ger projekt och organisationer möjlighet att jämföra sig med branschen på ett stort antal nyckeltal och att automatiskt identifiera prioriterade förbättringsområden.

”PQi – UTMÄRKT PROJEKTKVALITET” ges till byggprojekt som uthålligt över tid presterat i nivå med de bästa av alla projekt som mätts med PQi. Referensvärden för Best Practice baseras på alla mätta projekt och uppdateras löpande. Varje nominerat projekt genomgår en kontroll gällande kvalitet på mätresultat och andra kvalitetsparametrar för att säkerställa utmärkelsens relevans. Bakom utmärkelsen står Byggherrarna och Binosight AB.