Nyheter

Hans Wallström – Årets hållbarhetsperson 2020

SGBC och Skanska bjöd in till ett lunchseminarium om hållbart byggande. Bakgrunden var att Hans Wallström, som är hållbarhetschef, Skanska kommersiell fastighetsutveckling Norden, förra året av SGBC tilldelades utmärkelsen ”Årets hållbarhetsperson”.

Lotta Werner Flyborg, som är vd för SGBC, berättade inledningsvis att organisationen arbetar med både certifiering, utbildning och opinionsbildning. Dessutom arrangerar SGBC konferenser och event. Ett nätverk av medlemmar och andra intressentgrupper byggs upp. Nätverket sträcker sig också ut i världen, där SGBC ingår i World Green Building Council som är representerat i 70 länder.

Sthlm 01

Lunchseminariet live-streamades från Skanskas 27 våningar höga skyskrapa Sthlm 01 i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Bakgrunden till att även Skanska stod bakom det aktuella seminariet var dels att Hans Wallström fått den nämnda utmärkelsen, dels att Skanska och SGBC haft flera samarbeten.

Hans Wallström är hållbarhetschef, Skanska kommersiell fastighetsutveckling Norden, medan Lena Hök är global hållbarhetsdirektör för Skanskakoncernen. Hon betonade inledningsvis att hållbarhet inte enbart handlar om miljö och klimat. Till företagets hållbarhetsområden hör också säkerhet, etik samt mångfald och inkludering. Det stod också klart att Skanska har gått från att leverera byggnader till att bidra till stadsdelars utveckling och till samhället i stort.

Skanska har en klimatplan, som benämns ACT, att bli netto-noll-utsläppare av koldioxid till 2045. Både Hans Wallström och Lena Hök hänvisade till betydelsen av pilotprojekt och fullskaliga projekt som utgör språngbräda för ökade ambitioner till nästa projekt och inspirationskälla för andra. Här nämnde Lena Hök en byggnad certifierad enligt Living Building – Kendeda Building i Georgia, USA.

Hans Wallström berättade att Skanska arbetar konkret i hela värdekedjan och i alla projekt- och driftfaser inom följande områden:

Säkerhet, hälsa och välmående

Klimat och miljö

Stadsdelar och samhälle

Certifiering (LEED, BREEAM, WELL, DGNB, Citylab)

Anställda (säkerhet, hälsa, etik m.m.)

Skanska har tagit fram ett ”hållbarhetsverktyg” som tagit sin utgångspunkt i Citylab-certifieringssystem för stadsdelar med fokus på hållbarhet, FN:s hållbarhetsmål samt den egna verksamheten. Utifrån dessa har företaget formulerat konkreta detaljmål. De fördelas på respektive fokusområden som är ”People”, ”Planet” och ”Health & safety”.

Hans Wallström pekade på vikten av att ha med hållbarhetstänk och klimatmål i byggprojektets samtliga faser, allt från förstudier, via konstruktion, upphandling, produktion av byggnaden och driften under hela livslängden.

När det gäller exempelvis energianvändning i bygg- och fastighetsbranschen svarade tidigare driften för cirka 70 procent och byggproduktionen för 30 procent. Tack vare energieffektivisering och en större användning av biobränslen för driftskedet har detta förändrats (1996 stod driften för 71 procent av koldioxidutsläppen och 2017 för 44 procent, medan utsläppen under produktionsskedet i absoluta tal varit oförändrade). Idag måste vi minska utsläppen av koldioxid även från produktionsfasen.

Stränga delmål

Skanskas kommersiella fastighetsutveckling i Norden har bland annat ett detaljerat mål till 2024, med 2020 som basår, för minskning av koldioxidavtrycket från sina produkter, huvudsakligen kontor men även logistikbyggnader och i Danmark bostäder, med 10 procentenheter varje år. Med den takten kommer verksamheten ner till noll 2031.

För att klara detta krävs bland annat:

Ökad andel projekt med noll koldioxidutsläpp

Minska mängden använda naturresurser

Öka mängden förnybar energi som används för drift av nya byggnader

Hans Wallström berättade om Hyllie Terrass i Malmö som exempel.

Tillsammans med SGBC genomfördes bygget som pilotprojekt för utvecklingen av NollCO2 och är nu precertifierat för NollCO2, med LEED Platinum som övergripande certifieringssystem. För hälsa och välbefinnande används WELL Gold. Han påpekade att NollCO2 omfattar allt från tillverkning av material till och med demontering.

För byggnationer generellt redogjorde Hans Wallström detaljerat för arbetet med NollCO2 som mål, i respektive projektfas – från programhandling till och med driftskede. Han nämnde stommens stora klimatpåverkan och även betydelsen av fossilfri produktion på byggarbetsplatsen.

För driftskedet nämndes nyttan av gröna hyresavtal och att certifieringen ska följas upp vart 5:e år i 50 år. Dessutom att balansering av koldioxidutsläpp från byggskedet ska vara på plats 5 år efter färdigställande.

För att balansera utsläppen av den koldioxid som slutligen inte kan undvikas planerar Skanska för närvarande att använda biokol. Detta kan tillverkas av träavfall, bland annat från byggena. Biokolet säljs till externa kunder eller används i Skanskas egen verksamhet, som jordförbättringsmedel. Kolet binds därmed under en period av cirka 700 år.

Klimatperspektiv på alla aspekter

Återbruk och återvinning är av stor vikt för att nå netto-noll växthusgasutsläpp. Dessutom är det viktigt att producera el lokalt i anslutning till fastigheterna, för egen och/eller lokal användning. Detta bland annat mot bakgrund av kapacitetsbrist i distributionsnäten för el. Här samarbetar Skanska med Soltech för att gemensamt hitta hållbara lösningar och utveckla effektiva koncept, exempelvis integrerade solceller och batterilagring.

Både Hans Wallström och Lena Hök hänvisade flera gånger till betydelsen av innovationer, pilotprojekt och fullskaliga goda exempel. Dessutom kan olika typer av samarbetsprojekt utmynna i både nya produkter, nya sätt att arbeta med hållbarhet och certifieringssystem för att målformulera och kvalitetssäkra hela processen. Skanskas samarbete med SGBC för utveckling av certifieringssystemet NollCO2 och med Hyllie Terrass (nu under byggnation) som ett gott exempel.

På bilden: – När vi bygger ett hus med mycket hög hållbarhetsprestanda är det viktigt att vi har marknadens efterfrågan och kunden med oss, för att kunna bygga vidare på lärdomar och bli ännu bättre i nästa projekt, säger Hans Wallström, hållbarhetschef, Skanska kommersiell fastighetsutveckling Norden

Foto: Camilla Skogsberg/Skanska