Nyheter

GS Facket: ”Klimatoptimerade byggnader i industriell träbyggnadsteknik kan bli Sveriges nästa exportsuccé!”

Detta konstaterade Per-Olof Sjöö, förbundsordförande i GS Facket i sitt tal till kongressen som startade på lördagsmorgonen den 29 maj. Det är ingen tvekan om att GS Facket och dess medlemmar är en viktig aktör inom den svenska bygg- och bostadsmarknaden.

De senaste åren har ungefär 50 procent av alla bostäder som uppförs i landet producerats i industriella miljöer där GS Fackets medlemmar arbetar. Och den snabba, rationella träbyggnadstekniken blir allt viktigare tillsammans med ett livsviktigt fokus på klimat- och hållbarbarhet inom samhällsbyggandet.

Det moderna träbyggandet i våra stadsmiljöer växer snabbt både i Sverige och internationellt. I de senaste publicerade mätningarna från TMF (Trä- och möbelföretagen) hade andelen flervåningshus med trästomme nått siffran 20 procent år 2019.

GS Fackets och Per-Olof Sjöös konstaterade ska därför förstås sättas in i den existentiella och livsviktiga kontexten att alla kommuner i Sverige ska uppnå klimatneutralitet i sin verksamhet senast år 2045. Och ett strategiskt område handlar förstås om den byggda miljön, som svarar för en betydande del av klimatproblematiken, men är märkligt nog mindre omdebatterad än exempelvis bil- och flygtrafiken.

– Vi konstaterar att i alla regeringsförklaringar de senaste åren från statsminister Stefan Löfvén har slagit fast att utvecklingen inom träbyggandet är viktigt för Sverige. Och vi får inte glömma bort att träbyggandets snabba utveckling är en frukt av GS medlemmars fantastiska arbete runt om i landet, säger Per-Olof Sjöö.

Sverige med sina omfattande skogsresurser kan tillsammans med övriga nordiska länder spela en viktig roll också i Europas omställning mot mer hållbara byggmetoder. Sedan decennier har länder som Holland, Frankrike, Italien, Tyskland, Storbritannien, Schweiz, Österrike och förstås – våra nordiska grannländer – på olika sätt tagit politiska initiativ från regeringar för att främja träbyggandet. Som ett strategiskt verktyg för att bromsa de negativa klimatutsläppen.

– Men vi behöver satsa väsentligt mer resurser på träbyggande än vi gjort hittills! Inte minst för att också försörja andra länders möjligheter att använda träbyggnader som ett viktigt inslag för ett bättre klimat. Om vi sköter korten rätt kommer svenska trähus att bli nästa strategiska exportnäring för Sverige, säger P-O Sjöö.

Det råder emellertid ingen tvekan om att kommuner och beställare runt om Sverige använt och insett de starka fördelarna med träbyggande. Och från 1 januari införs klimatdeklarationer för alla byggnader i Sverige. Byggbranschen är tydligt på väg att utöver energiprestanda nu på allvar också diskutera koldioxidemissioner.

Och det kommer tveklöst att flytta fram den moderna träbyggnadsteknikens positioner. Kommuner och beställare siktar förstås mot målet om klimatneutralitet samt hållbarhetens tre fundament; ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

– Varje projekt som uppförs i träbyggnadsteknik i Sverige och världen bidrar till att successivt minimera klimatpåverkan, skapa lite bättre livsmiljöer, bli lite snålare med jordens resurser, avslutar Per-Olof Sjöö.