Nyheter

Premiär för unik och öppen digital plattform där man jämför byggprodukter

PRODIKT är en helt unik och öppen digital plattform där man enkelt jämför olika byggprodukter för att säkerställa minsta möjliga klimatpåverkan för ett byggprojekt, vilket är en dörröppnare till en mera hållbar framtid.

Från minsta spik till hela konstruktioner. Allt snabbt och korrekt. Utvecklingen har pågått i över ett år och nu har plattformen världspremiär under v.20 – 2021.

PRODIKT, gör det möjligt att på ett enkelt sätt hitta och jämföra olika byggprodukter med varandra, och på så sätt låta kunden ta beslutet att välja de mest hållbara. Information som ofta finns tillgänglig redan idag, men på olika platser och i olika format.

– Vi tar inte ställning på något sätt utan visar upp produkter från olika leverantörer med full transparens och öppenhet. Sen är det upp till arkitekten, byggherren eller inköparen att ta beslutet, säger Rasmus Ekberg, en av grundarna till PRODIKT.

– Vi kommer själva från branschen och har under åren sett hur svårt det är att få fram relevanta fakta om olika byggprodukter och använda kunskapen i projekt, fortsätter Rasmus. Vi lyckades knäcka koden, och att nu göra informationen lättillgänglig och jämförbar för alla, kommer garanterat att driva innovation och potentiellt snabbt reducera byggsektorns klimatpåverkan, säger Rasmus. Detta är en unik tjänst för leverantörer som vill visualisera sina produkter för sina kunder på vår plattform, och därmed visa att man jobbar klimatsmart och hållbart. Produkterna jämförs på en mängd olika punkter, till exempel cirkularitet, CO2 samt teknisk prestanda och man väljer själv vilka man tycker är väsentliga i jämförelsen.

När man plockat ihop alla delarna till sitt aktuella byggprojekt får man projektet summerat och dokumenterat med full kontroll på dess miljöpåverkan och tekniska detaljer.

– Detta är ju mer eller mindre revolutionerande för hela branschen och kommer att göra stor skillnad. Tänk att kunna bygga en 100% komplett fastighet utifrån aktiva val och få all fakta du behöver, avslutar Rasmus.