Nyheter

Woodsafe: ”Gör det enklare att bygga i trä – för klimatet”

Svenska byggen är en lika stor utsläppsbov som våra personbilar. Därför är det bra att Sverige och Finland har börjat samarbeta för att minska byggbranschens klimatpåverkan. Ett effektivt sätt är att bygga mer i trä.”

Det skriver Thomas Bengtsson från brandimpregneringsföretaget Woodsafe:

”Den 1 mars meddelade bostadsminister Märta Stenevi (MP) att Sverige och Finland börjar samarbeta genom att via öppna databaser erbjuda kostnadsfri, opartisk och jämförbar information om utsläpp av växthusgaser från olika byggprodukter och byggprocesser. Det är ett bra initiativ som kan göra att vi snabbare får fler klimatsmarta bygglösningar.

Sverige står inför stora utmaningar – vi är i stort behov av att investera i fler bostäder och utbyggd infrastruktur samtidigt som vi snabbt måste minska våra klimatpåverkande utsläpp. Bygg- och fastighetssektorn i Sverige står för en femtedel av Sveriges utsläpp och den totala klimatpåverkan från byggprocesser i Sverige motsvarar utsläppen från samtliga svenska personbilar.

Om världens nuvarande utsläppstakt fortsätter på samma nivå som i dag behöver utsläppen upphöra helt och bli noll redan 2028, om bara sju år. Detta för att vi med 67 procents sannolikhet ska klara att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, enligt en rapport från IPCC.

Det finns ingen tid att förlora. Vi i bygg- och fastighetsbranschen behöver öka vårt samarbete, och en viktig del är att fokusera på de byggmaterial som är bäst för klimatet och som vi har tillgång till i dag. Två material som vi ofta bygger med i Sverige är stål och betong – trots att de har en stor klimatbelastning.

Det finns flera positiva exempel på att vi rör oss i rätt riktning. Tack vare projekt som Hybrit, utvecklingsprojektet för fossilfritt stål, kommer utsläppen att kunna minskas rejält. Och betongproducenten Cementa har en nollvision för koldioxid till 2030. Det här är ambitiösa och ändå realistiska projekt som ska bidra till att sänka byggbranschens klimatpåverkan.

Det finns alltså goda möjligheter att bygga klimatsmarta byggnader med i olika material även i framtiden. Men för att kunna välja det material som passar bäst för ändamålet behövs spårbarhet och fakta kring det mest klimatsmarta valet i varje enskilt fall. Därför är Sveriges och Finlands samarbete kring databaser så positivt.

Vi på Woodsafe menar att vi oftare bör välja att bygga i trä för att såväl materialåtgång som energianvändning kan optimeras i hög grad. Skogen är dessutom en förnybar resurs, och dess funktion som kolsänka är mycket viktig. I ett aktivt skogsbruk där man avverkar och återplanterar på ett ansvarsfullt sätt kan stora mängder koldioxid bindas i både byggnader och skog.

Målet i branschen bör vara att tillsammans arbeta för klimatsmarta materialval och byggprocesser. Ett hus som är byggt med minimal påverkan på miljön och som kan stå länge är bäst. Vi är övertygade om att det i många fall handlar om att öka byggandet i trä, men är positivt inställda till att nya tekniker öppnar för samverkan i branschen.

För att öka trähusbyggandet har Woodsafe tre konkreta förslag:

Ge statliga ägardirektiv om att bygga mer i trä för klimatets skull. I regeringens klimatpolitiska handlingsplan återkommer samma formulering som i flera regeringsförklaringar – att byggandet i trä ska öka. Ändå har regeringen inget förslag för hur det ska gå till. Ett mycket konkret sätt att visa att man menar allvar är att skriva in ökat träbyggande i ägardirektiven till statligt ägda bolag. Statliga bolag är ofta stora byggherrar som har stor samhällsinverkan genom sina strategiska vägval.

Fler kommuner behöver träbyggnadsstrategier. Enligt Sveriges Träbyggnadskansli har cirka 40 föregångskommuner i dag träbyggnadsstrategier. Det är bra, men innebär också att övriga 250 kommuner behöver bli tydligare kring varför trä är ett bra klimatval och göra det lättare att välja trä i alla delar av byggprocessen.

Höj branschkompetensen för att bygga kvalitativt i trä. Om trähusbyggandet ska öka behöver vi samtidigt höja kompetensen kring hållbart brandskydd och andra viktiga byggnadstekniska frågor som är specifika för att bygga i trä. Det råder i dag stor förvirring kring dokumentation av just brandskydd. Här har branschen ett stort ansvar när det gäller att höja kunskapsnivån.

Byggbranschen behöver snabbt minska sina utsläpp. Många gånger är trä det effektivaste materialet att välja trä i stället för andra mer utsläppsintensiva material. De gångerna bör vi välja trä – för klimatets och vår framtids skull.”

– Thomas Bengtsson, vd Woodsafe –