Nyheter

Webbinarium: Återbruk i bygg- och fastighetsbranschen

Återbruk Väst bjöd in till ett webinarium med titeln ”Så lyckas vi med återbruk i bygg- och fastighetsbranschen”. Nätverket ”Återbruk Väst” samlar fastighetsägare, arkitekter, andra konsulter, offentliga aktörer och forskare.

Målet är att hitta sätt att skala upp dagens återbruk till industriell nivå. Webinariet bjöd på många bra exempel från verkligen. Framtidsutsikterna är lovande för aktörer inom återbruk, men samtidigt står de inför många utmaningar.

Moderator för webinariet var Jeanette Green från IVL – Svenska Miljöinstitutet. IVL tillsammans med Business Region Göteborg är projektledare för nätverket.

Grundläggande upplägg

Det första passet på webinariet handlade om resan mot mer cirkulära materialflöden. Det stod snart klart hur återbruk – litet eller stort – kan gå till under ett byggprojekt. Ett grundläggande upplägg är att tidigt engagera en återbrukssamordnare, en arkitekt som är inställd på återbruk och inventera vad som finns att återbruka, antingen i ett rivning- eller ombyggnadsprojekt, eller ute på återbruksmarknaden som hittills är väldigt blygsam.

Vad som går att återbruka ska först inventeras, därefter införlivas detta under projekteringen. Denna bör innefatta kalkyler för hur stora vinster som görs med återbruk, miljömässigt och ekonomiskt.

Material och utrustning kan behöva mellanlagras. Under byggproduktionen kan man behöva justera användningen/göra korrigerande underhandsprojektering.

Slutligen bör fastighetsägaren helst ha dokumentation på vad i form av återbrukade material som har byggts in i huset.

Vid bygget av en ny byggnad för Handelshögskolan i Göteborg gjordes i inledande skede inventering av material, innan demontering och rivning. Återbrukbart material lagrades och man jobbade hårt för att få avsättning för detta i egna byggprojekt och projekterade då med delar av det som var återbrukbart.

– Vi bedömde återbrukspotentialen samt beräknade avfallsminskningen och klimatnyttan, berättade Mia Edofsson. Vi använde CCBuild:s marknadsplats för att tillgängliggöra återbruksprodukter som vi inte själva använde.

Akademiska Hus återbrukade marmor, marksten, växter och andra material till Handelshögskolan och andra projekt, fortsatte Mia Edofsson.

Återbruk hos Klövern

Teresa Mattisson som är hållbarhetschef för Klövern presenterade ett pågående projekt med återbruksambitioner. Klöverns kontor i Kista renoveras fram till sommaren.

Målsättningen är 100 procent återbruk av stomme, interiöra material och tekniska installationer samt 100 procent återbruk eller up-cycling/re-design av möbler, textilier och rumsbelysning.

White som ursprungligen ritade huset är med som konsult under hela renoverings- och återbruksprojektet, och det är oerhört betydelsefullt, menade Teresa Mattisson. Återbruksinventering och klimatberäkning utfördes av Kompanjonen och Bengt Dahlgren. Rivning, demontering och bygg av Lindesbergs Bygg, medan Rekomo svarade för möbler och lös inredning.

Klövern har siffror på bland annat andelen gipsväggar och glaspartier som flyttas respektive bevaras. Den bedömda klimatpåverkan av alla åtgärder uppskattas till över 60 ton CO2.