Nyheter

Intervju med Marcus Sonnelid, E/S-A Arkitekter: Hur möter vi de boendes nya behov och önskemål?

Här möter vi en av I am Homes samarbetspartners, E/S-A Arkitekter. Arkitektbyrån specialiserar sig på bostäder och stadsbyggnad. Tillsammans har I am Home och E/S-A Arkitekter skapat 1 800 hem som sätter människorna i fokus.

Marcus Sonnelid, VD för E/S-A Arkitekter berättar om I am Homes och E/S-A Arkitekters samarbete och hur vi tillsammans kan möta utmaningarna vi ser i branschen av bostadsutvecklingen orsakade av bland annat Covid-19s framfart.

– Berätta om E/S-A Arkitekter och din roll i bolaget

– Jag är VD och uppdragsansvarig för E/S-A Arkitekter som har 23 anställda. Vi jobbar efter en tydlig idé om hur man ska utveckla projekten för att få fram de bästa lösningarna. Den består av en iterativ arbetsprocess som utgår ifrån fyra huvudsakliga aspekter: hållbarhet, stadsbyggnad, bostadsutvecklaren och boendekvalitéer.

– Berätta om de projekt som E/S-A Arkitekter och I am Home har haft ihop och kommande projekt

– Vi inledde vårt samarbete med ett bostadsprojekt i centrala Kalmar. I projektet Tallbocken, som var en vinst i en markanvisningstävling, förverkligades I am Homes vision av yteffektiva lägenheter med delade funktioner i form av ”plus-rum” och gemensamma terrasser. Loftgångshuset med blandade upplåtelseformer, var ett väldigt viktigt projekt som kickstartade E/S-A Arkitekter och I am Homes samarbete.

– Därefter följde projekten Rönnbäret och Måbäret. Där I am Home introducerade sina idéer om dynamiska lägenheter. Lägenheter där hyresgästerna själva får möjligheten till att anpassa planlösningen efter situationen.

– Projektet Barret var en markanvisningsvinst där I am Home till en början hade en kreativ tanke om att man skulle skapa raw-space. Rådande byggregler gjorde det svårt att genomföra detta enligt planerna. Istället växte ett modulärt projekt i KLT fram.

– Ni träffar flera utvecklare i ert arbete. Vad skiljer I am Home från andra projektutvecklare?

– Alla våra bostadsutvecklare har olika värden och fokusområden som gör dem unika. I am Home är ett ungt bolag med mycket energi, som vill förändra och också drivs av att utveckla bostaden och en konservativ bransch. I den här unga drivkraften finns det ett mod och en vilja att utmana och testa sina idéer. Idéen stannar inte på skissbordet utan testas i verkligheten.

– Hur kan ni som arkitekter bidra till I am Homes vision, att skapa förutsättningar för livsglädje och en enklare vardag för såväl fastighetsägare som de som kommer att bo i projekten?

– Vi jobbar efter en arbetsmetod och process där vi fångar in de fyra huvudsakliga aspekterna för att skapa bra bostadsprojekt: hållbarhet, stadsbyggnad, boendekvalitéer och inte minst bostadsutvecklaren.

– Vilka utmaningar och möjligheter ser ni framgent i branschen av bostadsutvecklingen och hur kan utvecklare som I am Home vara behjälpliga i dessa?

– Jag tror att utmaningarna är som de alltid har varit. Att fortsätta bygga och utveckla attraktiva bostäder med fokus på människorna som ska leva i dem, till en hållbar kostnad. I am Home har haft en drivkraft att försöka lösa detta med kvadratsmarta lägenheter och flera delade funktioner i husen. Att utveckla bostaden och dess omgivning är väldigt viktigt. Det har alltid varit så men behovet av utvecklingen försvinner inte.

– Med pandemin så har vi på en väldigt kort tid förändrat vårt sätt att arbeta. Där hemmet blivit en del av arbetsplatsen. Hur löser vi det på bästa sätt så att vi får en bostad som fungerar både som en arbetsplats och som ett hem. I am Homes ”plus-rum” kan kanske utvecklas till mindre arbetsplatser nära hemmet och bli en möjlig lösning. Jag tror att vi kommer hitta massor av spännande utmaningar, det är nu det händer och det är nu vi måste hitta nya lösningar.

– Dagens byggnadsregler sätter ibland käppar i hjulet för att skapa nya kvalitéer i nyproduktioner. Byggnadsreglerna behöver utmanas, så att vi får större möjlighet att skapa nya kvaliteter i bostaden. Det är inte lätt att förändra en hel bransch, men vi måste börja någonstans. Vi måste få vissa regler att mildras, vissa regler att omtolkas, vissa regler att förtydligas så att vi inte sätter våra begränsningar i byggreglerna. Istället för att bygga större, så måste vi få möjligheten att skapa effektivare och mer användbar yta.