Nyheter

S:t Eriks minskade koldioxidavtrycket 2020

För betongtillverkare kommer den största miljöaspekten från råvaran cement, som är en väldigt viktig ingrediens och bindemedel i betong. Därför har S:t Eriks under många år arbetat med optimerade recept med minskade cementhalter.

Dessutom har olika cementsorter olika stor miljöpåverkan och det är viktigt att hela tiden vara med och hitta nya vägar.

S:t Eriks arbetar hårt för att sänka sin miljöpåverkan från både direkta och indirekta källor. Under 2020 har företaget haft ett miljömål som fokuserat på att sänka betongens koldioxidavtryck från cementen.

Resultatet efter 2020 års utgång blev en minskning av koldioxidavtrycket i förhållande till antalet tillverkade ton betong med 2,4 procent jämfört med 2019.

– Vi har haft flera olika arbeten som pågått för att minska S:t Eriks CO2-avtryck, bland annat byte av cementsorter i flera av våra fabriker samt receptoptimering, säger Therese Kvarnström, Hållbarhetschef på S:t Eriks.

Förändringar föregås alltid av flertalet försök och externa tester där man säkerställer att produktens egenskaper bibehålls trots receptjusteringar. Efter godkända prover så byter vi nu cement i Staffanstorp, Uppsala och Ockelbo.

Byten av cementsorter ger S:t Eriks en koldioxidminskning från cement på nästan 1 500 ton CO2 per år.

Genom kontinuerlig uppföljning mellan S:t Eriks fabriker har man också kunnat jämföra recept och därmed fångat upp flera goda exempel. Detta har lett till ytterligare genomförda receptjusteringar med gott resultat, vilket även kommer att hjälpa det framtida arbetet med att minska koldioxidavtrycket.