Nyheter

Nu öppnar Byggbranschens säkerhetspark – STP’s – Safety Training Parks

På initiativ av Byggföretagen och i samarbete med flera stora aktörer har en så kallad säkerhetspark inrättats på Kolstavägen vid Arlanda. Här kan alltifrån gymnasieelever och yrkesmän till byggherrar och projektörer reflektera och diskutera olika arbetsmoment och riskscenarier.

Idén kommer från Finland där det idag finns STP’s – Safety Training Parks – i tre regioner i landet. En Säkerhetspark är en fysisk plats för diskussion och reflektion. Ett antal stationer byggs upp för att visa och reflektera kring olika arbetsmoment.

Skolor och utbildningar

Byggföretagen är initiativtagare och finansiär av parken. Styrelsen består av Skanska, NCC, PEAB, Byggmästaren i Skåne och Byggföretagen.

Säkerhetsparken har för närvarande ett treårigt samarbete med AFA Försäkring. Samarbetet går ut på att utveckla ett utbildningskoncept som erbjuds till landets skolor och utbildningar.

Samarbetet med AFA Försäkring ger förutsättningar för landets gymnasieskolor, högskolor och universitet att införa koncept och metoder för anpassad praktisk säkerhetsutbildning vid Säkerhetsparken.

– Säkerhet är ett prioriterat fokusområde för Byggföretagen, säger Björne Karlsson, verksamhetsledare för Säkerhetsparken. Vi arbetar aktivt för att minska antalet olyckor. Det finns ett behov att lyfta hur vi tänker kring säkerhet och arbetsmiljö genom hela byggkedjan, från upphandling via projektering till utförande. Säkerhetsparken är ett viktigt steg för att skapa attraktiva, sunda och säkra arbetsplatser.

Tillsammans med partners utvecklar Säkerhetsparken koncept och metoder för fördjupad övning och demonstationsutveckling inom arbetsmiljö, hälsa och säkerhet.

– Inte minst blir det ett handgripligt sätt att öva på och föra dialog om säkerhetsrisker, påpekar Björne Karlsson. Det är inte alla som jobbar inom bygg som tycker det fungerar att få ett dokument i handen att läsa om säkerhet. I Säkerhetsparken handlar det om att lära sig på ett mer praktiskt sätt och anpassa lärandet.

– Diskussionerna som följer efter övningarna är mycket värdefulla, fortsätter Björne Karlsson. Ofta är det gruppen – i bästa fall bestående av både chefer, arbetsledare och yrkesarbetare – som har det bästa svaret. Vi vänder oss inte bara till yrkesarbetarna.

Det är viktigt att få med representanter för alla faser i byggprojekten, från beställare, via projektörer till utförare på plats. Mycket i säkerhetsarbetet handlar om attityder och kulturer. Generellt förs ofta diskussioner om olyckor, risker och vilka fel som har begåtts. I Säkerhetsparken går det att demonstrera arbetssätt som minimerar risker och ger bästa arbetsmiljö – en bra plats att visa goda exempel.

– Vi rekommenderar även beställare och BAS-P att gå de utbildningar vi ordnar, säger Björne Karlsson.

För yrkesutbildningar kan det påpekas att för skolor är kurserna i Säkerhetsparken kostnadsfria.

– Sedan är det viktigt att vi får hit akademin, med blivande arkitekter och civilingenjörer som även de ingår i AFA-projektet, betonar Björne Karlsson. Projektörerna kan ju lägga en god grund för bra arbetsmiljö under byggskedet. Den första kursen för akademiker genomförs inom kort.

En typisk utbildning – oavsett målgrupp – pågår mellan 4 och 6 timmar. Gruppen går igenom bra och mindre bra exempel, vägledda av en handledare. Pedagogiken baseras på att både se, höra, göra och reflektera.