Nyheter

GROHE: ”Det här spolar svenskarna ner i sina toaletter”

Enligt Svenskt Vatten är det endast toalettpapper och avföring som får spolas ner i toaletten. Något svenskarna inte respekterar. Det visar en ny undersökning från sanitetsleverantören GROHE.

Allra vanligast är det att förutom toalettpapper slänga ner hår, hushållspapper och snus i toalettstolen. Var tionde svensk slänger dessutom matrester, bomullspads och servetter i toaletten.
Att spola ner toalettpapper i toalettstolen är en lyx vi i Sverige tar för givet. I stora delar av världen finns det inte toaletter med automatisk vattenspolning.

Och även där det finns är det inte alltid tillåtet att spola ner sitt papper efter besöket. Men det är inte bara toalettpapper svenskarna har för vana att slänga i toaletten. En ny undersökning från sanitetsleverantören GROHE avslöjar att var tionde svensk spolat ner mat. Förutom toalettpapper är det vanligast att slänga hår i toaletten, det uppger nämligen 45 procent att de gjort.

– Vi i Sverige tänker i hög grad på hållbarhet men när det kommer till vad vi spolar ner i toaletten verkar få vara medvetna om hur det påverkar miljön. Bomullspads, tops och annat kan skapa stopp i ledningar och pumpstationer. Vilket i sin tur kan leda till att orenat vatten släpps ut i både hav och natur, säger Christina Holmberg, marknadschef på GROHE Sverige.

 

Så säkrar du hållbarheten vid toalettbesöket

Förutom att se över vad som spolas ner i toaletten finns det ytterligare faktorer som kan påverka miljön negativt i samband med ett toalettbesök. Genom att välja en snålspolande kran kan vattenförbrukningen minskas drastiskt. GROHE tipsar också om duschtoaletter som bidrar till en minskad användning av toalettpapper.

Topplista det spolar svenskarna ner i toaletten:

1. Toalettpapper
2. Hår
3. Hushållspapper
4. Snus
5. Matrester.

 

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Ipsos Norm på uppdrag av GROHE. Undersökningen genomfördes den 24–31 januari 2020 i form av en webbenkät. Sammanlagt har 1000 svenskar deltagit i åldrarna 18 år och äldre. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt.

Bild: GROHE