Nyheter

Var tredje svensk lämnar hemmet i jul

Nästan var tredje svensk kommer att lämna sitt hem tomt på julafton, enligt en färsk undersökning från If. Många bostäder står dessutom helt utan tillsyn under jul- och nyårshelgen. Det innebär ett gyllene tillfälle för inbrottstjuvar, som är särskilt aktiva under långhelger.

Julen är en familjehögtid och för många en anledning att åka bort och fira med nära och kära. I en undersökning med över 3 500 svarande från försäkringsbolaget If säger nära en tredjedel (32 procent) att de inte kommer att vara hemma på julafton.

Av de som inte är hemma kommer mer än sex av tio (62 procent) att fira hos släktingar, nästan var sjätte (13 procent) reser på solsemester, nästan var tionde (9 procent) ska åka till en storstad, medan sju procent planerar att åka skidor. Det betyder att många svenska hem kommer att stå tomma under jul- och nyårshelgen.

Värmlänningar och stockholmare är de som i störst utsträckning lämnar hemmet i jul, nästan varannan (45 procent respektive 44 procent) i vardera län uppger att de kommer att fira borta. Personer i Västernorrlands län verkar vara de mest hemkära – 70 procent väljer att fira hemma.

Tio procent av alla svarande uppger att de är bortresta över hela jul- och nyårshelgen.

– Tyvärr vet vi att inbrottstjuvar jobbar som intensivast då vi andra är lediga, just för att många åker iväg. Därför är det extra viktigt att hjälpas åt att hålla koll på våra hem under storhelger som jul, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på försäkringsbolaget If.

Antalet anmälda inbrott i december brukar ligga högt över genomsnittsmånaden, år efter år. Enligt statistik från Brå – Brottsförebyggande rådet – anmäls flest villainbrott under årets mörka månader, oftast i oktober till december. Under 2018 var det även en topp under januari månad. Inbrotten i lägenhet följde ett liknande mönster som de i villa. I december 2018 anmäldes totalt 1 885 bostadsinbrott, enligt statistik från Brå.

Av de svarande i Ifs undersökning har omkring en av tre någon som tittar till deras hus – oftast en granne, familjemedlem eller annan släkting, men en av fyra (25 procent) har inte någon tillsyn alls. Mer än var fjärde (28 procent) använder hemlarm och drygt var sjätte (17 procent) har övervakningskamera. Mer än en tredjedel har belysning på i hemmet medan de är borta.

– Tjuvar vill helst slå till mot hem som ser tomma ut i områden där ingen verkar hålla utkik. Det är därför grannsamverkan fungerar – bara genom några enkla åtgärder går det att visa att man tillsammans har koll på området. Det skrämmer bort många tjuvar, säger Josefin Hamilton.

Enkla knep som att be en granne som kommer att vara hemma i juldagarna ta in posten eller lägga sopor i soptunnan räcker långt. Bor man i hus kan man be grannen skotta utanför eller bara göra spår på uppfarten så att huset ser mer bebott ut. Minst lika viktigt är det med utomhusbelysning, till exempel sensorstyrd och att man inte glömmer att använda belysning på husets mörka baksidor. Det är oftast där tjuvarna går in så ett lyse på baksidan kan göra hela skillnaden.

De som vill kan också starta en mer organiserad grannsamverkan i området där man bor. Information om hur man går till väga finns på samverkanmotbrott.se.

Ifs tips: Så skyddar du dig mot inbrott

Ha lås på ytterdörrarna och lås fönster, balkong- och altandörrar om du bor i hus eller på markplan.
Lås dörren även när du är hemma.
Sätt belysning på timer. Kontrollerar du lamporna med en app? Tänd och släck då vid olika tider för att få bostaden att se mer bebodd ut.
Pensla märk-DNA på dina värdesaker och sätt upp de medföljande dekalerna där de syns väl.
Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster, men lägg gärna fram kläder, böcker och tidningar så att det ser ut som att du är hemma.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 1-16 november 2019 har sammanlagt 3516 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Bild: If