Nyheter

Bottenrankad offentlig upphandling får sämsta betyget i företagsklimatet

Birgitta Laurent är upphandlings- och konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv.  Paraplyorganisationen med 49 bransch- och arbetsgivarförbund – däribland Sveriges Byggindustrier – som medlemmar och representanter för totalt 60 000 svenska företag. 

– Varje år gör vi en ranking och frågar företagen hur de ser på det lokala företagsklimatet. Frågan om offentlig upphandling hamnar alltid i botten och får sämst betyg! 

Upphandlings- och konkurrensexperten Birgitta Laurent inleder med att sätta fingret på sig egen och Svenskt Näringslivs uppgift när det gäller offentlig upphandling.

– Att få offentlig upphandling att fungera bättre! Det är av största vikt såväl ur ett samhällsekonomiskt perspektiv som för det lokala företagsklimatet. Den offentliga marknaden är stor och det är viktigt att våra skattepengar hanteras på ett effektivt sätt.

På vilket sätt fungerar offentlig upphandling dåligt för det lokala företagsklimatet? 

– Många leverantörer anser att offentlig upphandling är förknippat med för mycket administration! Att de till anbudet ofta exempelvis måste bilägga certifikat av olika slag. Missar du att bifoga begärd handling hamnar anbudet i papperskorgen. Ett sätt att underlätta för leverantörerna vore att endast vinnande företag är skyldiga att vid kontrakttecknandet uppvisa efterfrågade handlingar. Det skulle underlätta mycket för leverantörer som vill lämna anbud. Många företag anser också att det ställs för många krav av annat slag och avstår därför från att lämna anbud.

Vad betyder det här för samhällsekonomin? 

– Idag är läget så illa att det i varannan annonserad upphandling är ingen eller en ytterst svag konkurrens, och då talar vi om uppåt 10 000 upphandlingar i Sverige årligen. Och detta innan anbuden har granskats. Att det inkommer så få anbud är ett stort samhällsekonomiskt problem!

Hur är kompetensen hos små och medelstora byggföretag när det gäller anbud i offentlig upphandling? 

– De byggföretag jag har kontakt med bedömer jag som högst professionella på att lägga anbud. Men så finns alla de företag som inte deltar därför att det ställs för höga krav eller är för krångligt. Mindre entreprenörer är nog oftast underleverantörer och då är det inte med och lägger anbud.

Upphandlingsmyndigheten vill att entreprenörerna, inte minst i byggbranschen, tar större ansvar för sina underleverantörers arbetsrättsliga förhållanden. Kommentar? 

– Om det finns risk för oskäliga arbetsvillkor ska upphandlande myndighet ställa arbetsrättsliga villkor. De ska avse lön, semester och arbetstid enligt ett centralt kollektivavtal. De arbetsrättsliga villkoren ska även uppfyllas av underleverantörer som direkt medverkar till att fullgöra kontraktet. Problemet för byggföretag med underleverantörer är att kraven bara kan ställas på själva ”kontraktsföremålet”.

Hur då? 

– Låt oss anta att en underleverantör jobbar två veckor med lister på bygget. Totalentreprenören och anbudslämnaren måste då garantera att underleverantören ger sin medarbetare rätt antal semesterdagar, kopplat till just de här veckorna, på det här bygget. Hur ska man kunna följa upp ett sådant krav? Det är ju mer eller mindre omöjligt. Här måste du kunna lita på att underleverantörerna följer lagen.

Hur ser Svenskt Näringsliv på globalisering och utländska anbudsgivare vid offentlig upphandling i Sverige? 

– Vi tror på fri handel och inom EU har vi också en gemensam marknad. Men handeln över gränserna är väldigt låg när det gäller offentlig upphandling. Få europeiska företag väljer att lägga anbud i andra länder. Överlag, även inom bygg och anläggning.

…och på att ett statligt kinesiskt bolag vann en första upphandling om arbetstunnlar vid utbyggnaden av Stockholms tunnelbana?

– Vi uttalar oss inte i enskilda upphandlingar.

Vad gör Svenskt Näringsliv för svenska företag, exempelvis inom bygg och anläggning, som ändå vill lämna offentliga anbud utomlands? 

– Vi ordnar inga särskilda kurser och seminarier för företag som vill lägga anbud i andra länder. Däremot; om någon ringer så svarar vi förstås! Vi har haft telefonsamtal från företag, särskilt i södra Sverige, som vill vara med och lägga anbud i andra länder och som därför haft specifika frågor.

Bilden:
Upphandlings- och konkurrensexpert Birgitta Laurent, Svenskt Näringsliv.
Bild: Svenskt Näringsliv