Nyheter

3 trender som förändrar byggbranschen helt 2020

Digitalisering, utlokaliserad produktion och nya konkurrenter kommer att känneteckna byggbranschen 2020. De byggföretag som inte hänger med i utvecklingen får det tufft, skriver Kenny Ingram, Global chef för bygg och infrastruktur på IFS.

Förändringens vindar blåser hårt i byggbranschen och det är rejäla stormbyar vi pratar om. Produktiviteten i byggbranschen ligger efter många andra branscher. Man behöver anamma nya arbetssätt i hela verksamheten, i syfte att korta ledtider och minimera överskridna budgetar.

För att lyckas är det ett krav att eliminera arbete som inte bidrar med värde och att leverera mer med mindre resurser. Om byggföretagen inte lyckas riskerar man att konkurreras ut av nya aktörer på marknaden, inte bara nya byggföretag, utan även jättar som Amazon och IKEA.

Här är tre trender inför 2020:

Byggföretag som digitaliserar kommer att öka produktiviteten

Enligt en studie gjord av McKinsey & Company kommer byggföretag som digitaliserar sina verksamheter att öka produktiviteten med 20 procent från 2020 till 2025. De som inte digitaliserar kommer inte att lyckas med det.

Vad betyder digitalisering för byggbranschen? Det handlar om 4D-modeller (modeller som inbegriper tid), mobila fältlösningar, 3D-utskrifter, IoT och hantering av modelldata (BIM, building information modeling).

Det kan förstås kännas överväldigande att ta sig an alla de här sakerna. Lägg till robotar, drönare och laserskannrar så blir det ännu värre. Men all ny teknik bör så klart inte införas på en gång. Men man måste börja i någon ände.

Den kanske viktigaste poängen är att göra hela byggprocessen transparent. Och det kan bara göras med mjukvara som knyter samman alla delar. I dag saknas sådan ofta, vilket gör de olika delarna till isolerade öar, vilket innebär lägre produktivitet.

Den naturliga mjukvaran i sammanhanget är ett centralt affärssystem (ERP). Att använda ett affärssystem anpassat för byggbranschen innebär också att man kan dra nytta av lösningar som visat sig fungera bra i andra branscher, till exempel för tillverkning, inventariehantering och schemaläggning.

Utlokaliserad tillverkning kommer att öka med 50 procent till 2023

Det är en stark trend att lägga ut tillverkning av delar av byggnader, för att sedan montera ihop delarna på plats, så kallad ”offsite manufacturing”. McKinsey förutspår att utlokaliserad tillverkning kan öka hastigheten för byggen med 50 procent, samtidigt som kostnaderna kan minskas med 20 procent. Det största hindret mot att dra nytta av sådana förbättringar är att existerande affärsmodeller sätter stopp och att det saknas kompetens för att hantera arbetssättet.

En enkel anledning till att det går snabbare med utlokaliserad tillverkning är att mer arbete kan utföras parallellt. Ett krav för att dra nytta av fördelarna är att komma bort från tankesättet att varje byggprojekt är unikt. Ju mer det går att återanvända standardiserade designlösningar, desto större blir vinsterna. En hög grad av standardisering innebär också ökade möjligheter att använda robotar.

Helt nya konkurrenter skakar om marknaden

IKEA är bara ett exempel på ett företag som har gett sig in i byggbranschen. I USA har även Amazon gjort entré, med designföretaget Plant Prefab. En anledning till Amazons intresse är att det blir enklare att introducera smarta hem är om all nödvändig infrastruktur, som kablar och sensorer, kan byggas in från början. Amazon ägnar sig inte bara åt bostäder, utan även åt prefabricerade sjukhusrum.

När McKinsey frågade 300 seniora chefer i byggbranschen vilka konkurrenter de förväntar sig att tampas med svarade 90 procent de tror att det handlar om helt nya typer av företag. 46 procent tror att det handlar om teknik- och mjukvaruföretag. 37 procent tror att det blir startupföretag och 23 procent att konkurrenter kommer att komma i från Kina och från utvecklingsländer. Bara 19 procent tror att de etablerade byggföretagen kommer att fortsätta vara de största konkurrenterna.

Den här framtidsutsikten pekar entydigt i en riktning: de etablerade byggföretagen behöver modernisera sina verksamheter. Två sätt att göra det är genom att digitalisera och att utlokalisera delar av tillverkningen.

Bilden:
Kenny Ingram, Global chef för bygg och infrastruktur på IFS.
Bild: IFS