Nyheter

Högsäsong för köksbränder – en av fyra har kokat torrt på spisen

December är juletid, med god mat och mysiga sammankomster, men också den månad då flest personer omkommer i bränder. Spisen ligger i topp när det gäller orsaken bakom bränder. En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att många svenskar varit med om så kallade torrkokningar.

Inför jul lagas det mycket mat och bakas extra flitigt i hemmen, samtidigt som det ofta händer mycket runt omkring. December är också en av de månader då flest bostadsbränder inträffar. De flesta av dem startar på spisen.

– Skinka och knäck är härliga julklassiker. Men det gäller att ha uppsikt över all matlagning och julbak. Att lämna spisen eller ugnen utan tillsyn innebär en stor brandrisk, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på försäkringsbolaget If.

En av fyra har torrkokat

Ifs undersökning med över 3 500 svarande visar att en av fyra svenskar (25%) har varit med om torrkokningar, mer än var tionde (12 procent) har glömt att stänga av ugnen och fem procent har använt mikrovågsugnen på ett brandfarligt sätt. Sex procent av de svarande säger sig samtidigt ha varit med om brand i hemmet.

Bland unga i åldern 18-34 år har nästan så många som var femte (19 procent) glömt att stänga av ugnen, och en av tio har använt mikrovågsugnen på ett brandfarligt sätt.

– De allra flesta bränderna uppstår i en kastrull eller stekpanna. Framför allt när lättantändliga material som matolja och andra fetter hanteras. När mat som bränts fast i pannor och kastruller värms upp och börjar brinna uppstår så kallad ”torrkokning”, säger Josefin Hamilton.

– Om det börjar brinna i en kastrull ska man lägga ett lock på kastrullen för att kväva elden, omedelbart dra bort den från plattan och stänga av spisen. Försök aldrig att släcka brinnande fett med vatten, då fett och olja tillsammans med varmt vatten kan explodera! tillägger hon.

En spisvakt kan minska risken för torrkokning. Men endast fyra procent uppger att de har en sådan.

– En spisvakt reagerar omedelbart om en farlig situation uppstår. Den varnar för pågående torrkokning och bryter strömmen till spisen innan det börjar brinna. Trots att den är effektiv, och enkel att installera, är det tyvärr många som saknar en sådan, säger Josefin Hamilton.

Ha alltid uppsikt vid matlagning

Långkok i ugnen och mustiga grytor som ska puttra länge på spisen är uppskattade så här års. En tidigare undersökning som If har genomfört visar att var tredje svensk låtit mat lagas på spisen eller i ugnen utan tillsyn när de gått hemifrån. Lika många har låtit julmat stå och puttra över natten.

– Se alltid till att vara hemma när du gör mat, även när du gör rätter som ska tillagas länge. Välj en dag när du vet att du kommer att ha tid. Ska något stå inne väldigt länge så låt det till exempel bli under ett tidigt morgonpass, istället för under natten, säger Josefin Hamilton.

Så släcker du brand i köket

Lägg på ett lock, en brandfilt eller något annat obrännbart som täcker elden. Då kväver du elden.
Vid större brand – använd en brandsläckare (6 kg pulver).
Försök aldrig släcka brinnande olja eller fett med vatten.
Stäng av köksfläkten så att inte elden kan spridas i ventilationssystemet. Brinner det i fläkten, ring omedelbart brandkåren.
Dra bort kärlet från spisplattan.
Om du inte kan släcka elden ta dig ut och ring 112.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 1-16 november 2019 har sammanlagt 3516 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Bild: If