Nyheter

Boverket vill öka innovation i byggsektorn med slopade råd

Inga allmänna råd, inga hänvisningar till standarder.  Det är målet för ett långsiktigt arbete med sikte på enklare byggregler som Boverket nu inleder.

– För att vi måste öka vår omställningsförmåga i samhället inom den här sektorn. Det är viktigt att nu påbörja arbetet. Det tar tid att göra sådana här förändringar.

Det sade Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren till Stordåhd kommunikation efter en presskonferens på onsdagseftermiddagen i Statskontorets lokaler i centrala Stockholm.

Boverkets översyn av myndighetens bygg- och konstruktionsregler är ett regeringsuppdrag.
Tanken är att betydligt färre detaljerade krav och råd på sikt ska lämna större utrymme för innovativa lösningar. Och i förlängningen leda till vässad produktivitet och billigare bostäder.

– Vi måste öka vår förmåga att bygga bostäder till rimligare kostnader, vår förmåga att minska klimatpåverkan och hur vi skapar bostäder som möter framtida behov, säger Anders Sjelvgren.

Att slopa de allmänna råden ses som ett viktigt led när det gäller att tydliggöra skillnaden mellan politiskt beslutade absoluta lagkrav och olika sätt att leva upp till kraven.

– För att hitta vad som är viktigt att vi reglerar, och vad som är viktigt att industrin får hitta olika lösningar på.

Den översyn av regelverket som Boverket inleder hösten 2019 i samarbete med olika aktörer inom samhällsbyggnadssektorn beräknas pågå fram till år 2024/25.

”Annars vilda västern”

Tommy Lenberg, vd för Byggherrarna, var en företrädare från samhällsbyggnadssektorn som medverkade på onsdagseftermiddagens pressträff.

Han välkomnar regeringens och Boverkets initiativ.

– De allmänna råden uppfattas idag som ”skall-krav”. Ska vi öka innovationen och nytänkandet i branschen så tror jag att regelverket är en faktor. Det får inte låsa in det här.

Samtidigt, underströk Byggherrarnas vd Tommy Lenberg, kräver slopade allmänna råd att samhällsbyggnadssektorn som helhet hittar andra former för verifiering och kontroll av exempelvis nya lösningar.

– Det måste finnas någonting som verifierar. Är det här långsiktigt hållbart? Funkar det, eller funkar det inte? Annars blir det vilda västern…

Bilden:
VD Tommy Lenberg, Byggherrarna, vd Annika Andreasen, SIS, förbundsordförande Magnus Höij, Innovationsföretagen och närmast i bild Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren. Samtliga deltog på onsdagens presskonferens i Stockholm om förenklade byggregler.
Foto: Thomas Andersson