Nyheter

Kjellgren Kaminsky presenterar rapport på uppdrag av Göteborg Stad

Arkitektkontoret Kjellgren Kaminsky har tillsammans med byggprojektledningsföretag Forsen
skrivit rapporten Upphandlingskrav för cirkulära flöden i bygg- och rivningsprocessen.

Rapporten är en del av ett större forskningsprojekt som leds av konsument- och medborgarservice i Göteborg Stad och finansieras av Vinnova , med bland annat IVL Svenska Miljöinstitutet som projektpartner.

Målet med projektet är att driva på utvecklingen av en cirkulär byggbransch. Rapporten släpps i januari men redan nu presenterar Kjellgren Kaminsky sitt arbete med rapporten.

Kjellgren Kaminsky har sedan starten 2007 skapat hållbar arkitektur . Under de senaste tio åren har arkitektkontorets hållbarhetsarbete handlat allt mer om cirkulära flöden. 2016 stod bygg- och fastighetssektorn för hela 21 procent av Sveriges samlade koldioxidutsläpp. Detta motsvarar 12,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Med detta som bakgrund har Kjellgren Kaminsky tillsammans med Forsen på uppdrag av Göteborg Stad tagit fram rapporten Upphandlingskrav för cirkulära flöden i bygg- och rivningsprocessen.

Målet med forskningsarbetet är att visa hur offentligt upphandlade bygg- och rivningsprojekt kan användas för att skynda på men också underlätta en omställning till en cirkulär byggbransch.

Genom innovativa tillvägagångssätt vid upphandlingar kan myndigheter, förvaltningar och bolag ta täten i omställningsarbetet.

Rapporten släpps i sin helhet efter årsskiftet men redan på torsdagen presenterar Jenny Nyström, hållbarhetsexpert och Jakob Danckwardt-Lillieström på Kjellgren Kaminsky arbetet i forskningsprojektet för ett 40-tal personer från byggbranschen. Presentationen hålls tillsammans med Sofi Ahlström på Forsen och DGE Mark och miljö, och Hannah Gerhardsson på IVL Svenska Miljöinstutet.

– Vi är mycket glada över att vara en del av det här viktiga forskningsprojektet som vi tror och
hoppas kommer bidra till utvecklingen mot en cirkulär byggbransch och ökad kunskap inom
offentligt byggande. Jag tror att vägen till att arbeta cirkulärt är med kunskap, rätt prioritering
och att våga vara modig. På detta sätt kan byggindustrin minska sin klimatpåverkan och det
offentliga byggandet visa vägen, säger Fredrik Kjellgren, arkitekt och delägare Kjellgren Kaminsky.

Lång erfarenhet av cirkulärt arbete

Kjellgren Kaminskys arbete med cirkulära flöden har pågått i många år. Cirkularitet har bland annat spelat en central roll i projektet Garveriet, en hållbar matdestination, där bland annat en stor mängd byggmaterial återbrukats. Ytterligare ett exempel är Kjellgren Kaminskys Göteborgskontor som är en del av en äldre byggnad där stora mängder möbler, material och fast inredning återbrukats, upcyclats och valts med tanke på cirkulära principer. Kjellgren Kaminskys mål är att integrera cirkulära principer i samtliga projekt framöver.

Om rapporten

Kjellgren Kaminsky har tillsammans med Forsen skrivit rapporten som är en del av ett större forskningsprojekt som leds av konsument – och medborgarservice i Göteborg Stad och finansieras av Vinnova. Kjellgrens Kaminskys uppdrag har varit att ta fram merparten av materialet och bedriva forskningsarbetet.

Du kan följa presentationen om rapporten och en cirkulär byggbransch via denna länk: https://join-emea.broadcast.skype.com/kom.goteborg.se/a0060d978b33427b8044c0a4c7f7a248/sv-SE/

Presentationen startar vid 13.00 på onsdag.

Bilden:
Kjellgren Kaminskys kontor har skapats utifrån cirkulärt arbete med återbruk.
Bild: Kjellgren Kaminsky