Nyheter

Skoleleverna bullrar in – men inomhusmiljön är knappast rustad för det

Det finns inga gränser för hur högljutt det kan bli i ett klassrum. Stolar som skrapar mot golvet, telefoner som inte är avstängda, prat, spring och babbel, och en lärare som ropar på tystnad. Dag ut och dag in.

Nu har skolorna börjat. Låt oss därför ta en tyst minut och reflektera över något som enligt mig allt för sällan ingår i diskussionerna om den ”trygga miljö” som vi kallar för skola, nämligen akustiken.

Det här skriver Michael Persson, nordisk försäljningschef, Altro.

För vad är väl egentligen dålig akustik? Det är motsatsen till harmoni och trygghet.

Folkhälsomyndigheten konstaterar att det idag finns tillräckligt med belägg, rent vetenskapligt, för att bristfällig rumsakustik påverkar hälsan*. Detta samtidigt som Lärarförbundet säger sitt och flaggar för att ljudmiljön i skolan har brister och att många lärare drabbas av problem med hörseln, vilket i sin tur kan orsaka stress, muskelspänningar och tinnitus**.

Behöver vi verkligen fler argument än så?

Nej. Det vi behöver är ordentliga krafttag för att säkra att skolmiljön är behaglig för både de som ska lära sig något i den – och de som har ansvar för att lära de olärda.

Som aktör i byggvärlden, med specialkompetens inom golv, ligger jag inte inne med hela svaret på den problematik som råder. Men jag kan konstatera att skolmiljön är full av ljud som man faktiskt kan göra en hel del åt genom att investera i rätt material. Detta är något vi pratar om ofta hos Altro. Bara genom att investera i ett akustiskt golv kan man reducera stegljud, stötar och skrammel, vilket tillsammans är en del i det att en miljö uppfattas som bullrig.

Och här är det viktigt att understryka att det ligger på vårt bord, som leverantörer, att rådge omkring vilka lösningar som passar bäst, eftersom olika typer av skolor och klassrum har olika behov när det kommer till ljudreducering. Men, det ligger hos beslutsfattarna att bli bättre på att välja hållbara lösningar med goda akustiska egenskaper. Här talar vi om allt från väggbeklädnader till golv, tak och särskilda textilier.

Allt för ofta läser jag om tillfälliga lösningar. Det gör ont i öronen när folk pratar om högtalare och hörselskydd. Det är rent ut sagt bisarrt.

Vi har alla förutsättningar för att tänka långsiktigt. Varför väljer vi då att acceptera annat?

Låt oss uppmärksamma problematiken, kräva fler kontroller och synliggöra medel och material som kan förbättra den bristande ljudmiljö som råder på många skolor.

Bilden:
Michael Persson, nordisk försäljningschef, Altro