Nyheter

Så påverkas du av EU:s energieffektiviseringsdirektiv

Enligt EU:s energieffektiviseringsdirektiv ska individuell mätning och debitering (IMD) av värmeanvändning vara standard i unionen. Något som kan komma att innebära extra kostnader för landets bostadsrättsföreningar och fastighetsägare.

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB reder ut direktiven och beskriver möjliga scenarion om EU-kommissionen väljer att ta frågan vidare till EU-domstolen.

Sverige har en lång tradition av så kallad ”varmhyra”, det vill säga att värmen i bostaden ingår i  månadsavgiften. Det innebär att en fastighetsägare eller en bostadsrättsförening står för kostnaden,
istället för att varje bostadsinnehavare betalar för sin faktiska förbrukning.

I EU finns dock ett energieffektiviseringsdirektiv som innebär att varje bostadsrättsägare eller hyresrättsinnehavare ska stå för denna kostnad själv genom IMD, individuell mätning och debitering av värmeanvändning.

I samband med att Boverket genomförde en utredning av energieffektiviseringsdirektivet drogs slutsatsen att det ligger i fastighetsägares och bostadsrättsföreningars intresse att själva vilja hålla nere energianvändningen och därmed även kostnaderna för uppvärmning.

Något som EU-kommissionen nu ifrågasätter. Om frågan tas vidare till EU-domstolen kan detta få konsekvenser för flera av landets bostadsrättsföreningar. Dels i form av kostnader för att installera nödvändiga mätare och verktyg. Men även kostnader i form av drift och skötsel av verktygen samt det administrativa arbetet av individuell fakturering. SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum ställer sig frågan om EU:s direktiv faktiskt leder till önskad effekt i Sverige.

– I Sverige är klimatet kallare än i många andra EU-länder, vilket gör att bostadsrättsföreningar och
fastighetsägare redan idag arbetar aktivt för att hålla nere värmekostnaderna. Om en lägenhetsinnehavare som bor i mitten av en byggnad skulle dra ner sin värme kommer det leda till att grannlägenheterna med fler ytterväggar påverkas, höjer värmen och därmed får större kostnader. Bostadsrättsföreningens största kostnad i dagsläget är driftkostnaden, vilket gör att styrelsen har större incitament att hålla nere energianvändningen än individen, säger Nina Wahlberg, Affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Bild: Iván Tamás