Nyheter

AB Bostäder satsar stort för att öka tryggheten i sina bostadsområden

Otryggheten ökar i landets bostadsområde enligt nya siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. 13 procent av Sveriges befolkning upplever att säkerheten och tryggheten är låg i bostadsområdet de bor i. Hos AB Bostäder i Lidköping har ett gediget arbete påbörjats för att höja tryggheten i sina bostadsområden.

– För att kunna agera rätt behöver vi ta reda på vad det är som gör att man känner sig otrygg. Det är genom det personliga mötet som vi får möjlighet att samla in denna information, berättar Malin Gustafsson, marknadschef på AB Bostäder.

Varje år genomför AB Bostäder i Lidköping en enkätundersökning hos sina hyresgäster. I den senaste mätningen visade resultatet på ett något lägre trygghetsindex än önskat i några av bostadsområdena.

– Vad är det som gör att man känner sig otrygg? Är det miljön, människor eller något annat som påverkar denna otrygghet? Det måste vi ta reda på för att kunna sätta in rätt åtgärder, menar Malin.

Trygghetsinventering

Under oktober månad genomför AB Bostäder cirka 80 besök i ett pilotprojekt i Margretelund, på Svartebäcksgatan och Margretelundsgatan. Varje besök består av en djupintervju där hyresgästen får berätta om sina upplevelser kring trygghet och trivsel i sitt bostadsområde.

Stefan Tuomainen arbetar som kvartersvärd hos AB Bostäder och är med och genomför intervjuerna.

– Ett personligt möte ger mycket mer. De får möjlighet att träffa oss och dela med sig av sina upplevelser samtidigt som vi får värdefull information, berättar Stefan.

Otryggt i bostadsområdet

Mihrija Selimi bor i Margretelund och är en av de hyresgäster som får besök av AB Bostäder.

– Det känns inte så bra när jag går ut med min hund och jag vågar inte sitta ute på min uteplats för det är några barn som kastar saker mot mig ibland, berättar Mihrija.

Mihrija har bott hos AB Bostäder i fyra år och tycker om sitt område, grannar och områdets café.

– Det är ett bra område och jag tycker om att bo här. Det är jättebra att de kommer ut och gör denna undersökning så att vissa delar kan bli bättre, menar Mihrija.

Mot en tryggare miljö

Målet med pilotprojektet är att öka tryggheten och arbetet beräknas bli klart under oktober månad. – Därefter kommer vi sammanställa och utvärdera vårt resultat. Vi kommer att delge polis och andra berörda parter om vad vi fått ut av denna dialog och vad som eventuellt behöver göras för att öka tryggheten. Förhoppningsvis blir det även en fortsättning där vi kan möta fler hyresgäster i andra bostadsområden för att samla in ytterligare information som kan hjälpa oss framåt i vårt arbete, avslutar Malin.