Nyheter

Arsenik och ogräs i fokus när soptipp blir familjepark

Det är allmänt känt att människor mår bättre både fysiskt och psykiskt om de bor i närheten av träd och grönska. Anläggning av parker är därför en självklarhet i många svenska städer idag. Nu har turen kommit till skånska tätorten Dalby.

Efter år av förseningar på grund av komplicerade ägandefrågor har förvandlingen av en gammal soptipp till en vacker park påbörjats. Just nu pågår saneringsarbetet och till detta har Byggros levererat 5000 m2 av ogräsduken Plantex® Platinium, för att stoppa spridningen av värsting-ogräset parkslide.

Det finns inget som knyter samman två områden så bra som en park, och det är precis det som blir verklighet när Tegelbruksparken i Dalby står klar om några år. Området, som just nu består av 35 000 m2 vildvuxen växtlighet, användes förr delvis som allmän soptipp vilket har lett till föroreningar i marken; allt från arsenik till kvicksilver. Dessutom har den invasiva växtarten parkslide tagit över en stor del av vegetationen.

För att skapa en trygg och hälsosam miljö har Lunds kommun påbörjat arbetet med att sanera både mark och växtlighet, bland annat genom att kapsla in stora delar av det förorenade området med stålspont, samt investera i 5000 m2 ogräsdukar från Byggros AB för att stoppa spridningen av det aggressiva ogräset.

Ett vildvuxet paradis

Från början av 1940-talet och 30 år framåt användes Tegelbruksparken endast som soptipp. Detta har satt sina spår och här har det hittats oljerester, metaller och aska på cirka 2000 m2. Dessutom har parkslide tagit över den största delen av den naturliga växtligheten. Men idén att förvandla det gamla, igenvuxna området till en fulländad park kom till för flera år sedan och efter många års försening är arbetet äntligen igång för fullt. Katrin Andersson, byggprojektledare vid Lunds kommun, berättar:

– På grund av områdets historia var vi tvungna att sanera marken från både föroreningar och ogräs. Parkslide är svårt att kontrollera och vi behövde en lösning som var enkel att installera, samt långsiktig och stark nog för att hålla emot parkslidets envishet. Därför föll valet på ogräsduken från Byggros AB. Marksaneringen pågår för fullt och kommer förhoppningsvis vara klar vid årsskiftet 2021–2022, sedan ska parken anläggas med flera möjligheter för både aktiviteter och rekreation.

En liten rot – ett stort problem

Parkslide är många husägares, kommuners och trädgårdsmästares värsta mardröm, och att det utgör en utmaning för de ansvariga vid Tegelbruksparken är ett faktum. I saneringsprocessen är hanteringen av parkslide en viktig del, då det endast krävs att man tappar 0,7 gram av en rot för att den ska kunna etablera sig. För att få bukt med problemet har Byggros AB levererat 5000 m2 av Plantex® Platinium, Byggros geotextil mot invasiva ogräs och växter. Torbjörn Bloom, konsult hos Byggros, berättar:

– Parkslide är en otroligt kraftfull växt som kräver noggranna och långsiktiga åtgärder. Det är en extremt snabbväxande och invasiv växt som kan orsaka allvarlig skada i ekosystemen, då den snabbt övertar stora områden och enkelt tränger ut andra arter. Rötterna kan befinna sig väldigt djupt och kan sprida sig hela sju meter i sidled. Med Plantex® Platinium blir det möjligt att kapsla in ogräset och stoppa det från att sprida sig, utan att använda giftiga herbicider. Dessutom har vi olika lösningar för att hantera skarvarna på duken, genom antingen tejpning eller svetsning.

Han avslutar:

– Vi tror att Plantex® Platinium kommer att vara perfekt för ett område som Tegelbruksparken. Det är en smart lösning med lång hållbarhet, så vi tvivlar inte på att folk så småningom kommer att kunna njuta av en ogräsfri parkmiljö som kommer att hålla sig vacker under en lång tid framöver.

Bilden:
Det räcker att man tappar 0,7 gram av en rot för att parkslide ska kunna etablera sig.
Bild: Byggros