Nyheter

Det lockar svenskarna till bostadsbyte

Har din bostad odlingsmöjligheter, solceller eller ett gemensamt gym? Då har du möjlighet att tjäna storkovan. Enligt Trendrapporten, Svensk Fastighetsförmedlings årliga rapport om trender i bostadsbranschen, är detta nämligen attributen som toppar listan över vad som skulle öka svenskarnas intresse för att flytta.

Svensk Fastighetsförmedling presenterar för sjunde gången sin årliga undersökning Trendrapporten, som baseras på en riksrepresentativ undersökning från kantar Sifo. I den har drygt 2 400 svenskarna fått svara på om de skulle vilja byta bostad inom det närmsta året samt vilka parametrar som skulle få dem att flytta.
Det visar sig att hela 37 procent skulle vilja byta bostad under det närmaste året.

Mest flyttsugna är de unga i åldrarna mellan 18 och 29 år. I denna åldersgrupp uppger så många som 57 procent att de är taggade på att hitta någon annanstans att bo. Det som främst lockar svenskarna är att köpa radhus eller villa, framförallt i åldersgruppen mellan 30 och 39 år där var fjärde uppger detta. Det som skulle få svenskarna att intressera sig lite extra för ett hem är om det finns odlingsmöjligheter.

Därefter kommer solceller och gemensamt gym. Barnvakt, concierge och gemensamt spa lockar dock inte svenskarna. Samtliga av de tre alternativen hamnar i botten på listan.

– Trendrapporten siar om svenskarnas framtidsdrömmar och i år visar resultatet att det finns en stor längtan till att byta bostad. Intresset för odlingsmöjligheter och solceller har ökat rejält de senaste åren och vi ser även en fortsatt trend framöver. Trots att många skulle vilja flytta finns det idag för många hinder. Flyttskatt, amorteringskrav och kontantinsats är bara några exempel på reformer som bör ses över för att skapa en sund rörlighet på bostadsmarknaden så att det befintliga beståndet används på bästa sätt, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Samtidigt råder det en bostadsbrist på flera håll i landet. Men när svenskarna får svara på om de skulle bli mer
intresserade av en bostad med leasingavtal är många skeptiska. En av tre uppger exempelvis att det skulle göra
dem mindre intresserade och för var fjärde spelar det ingen roll. Men 34 procent uppger också att det kanske, eller till och med absolut skulle göra dem mer intresserade av bostaden om den alternativa betalningsmöjligheten erbjöds. Mest positiva är de unga i åldrarna mellan 18 och 29 år, där 46 procent uppger detsamma.

– Leasingavtal skulle kunna vara ett alternativ för de som har svårt att få lån till en bostad eller saknar
kontantinsats. Ett leasingavtal skulle innebära att köparen går in utan en kontantinsats där ett företag istället står för lånet. En köpare betalar som en hyrestagare till företaget men med rättigheter och skyldigheter som en bostadsrättsägare har. Framöver behöver vi vara öppna för nya betalsätt för att fler ska ha möjlighet att skaffa sig en bostad, säger Liza Nyberg.

Om undersökningen

Trendrapporten 2019 är gjord av Svensk Fastighetsförmedling och undersökningen har genomförts av Kantar Sifo. Undersökningen genomfördes under 2019 i form av en webbenkät och är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. Totalt har 2 419 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.

Bild: Pexels